10 fokhagyma-hadművelet a kertbe

10 fokhagyma-hadművelet a kertbe

Ha kíváncsi vagy, melyik kerti élőlényre mér csapást és melyikkel barátkozik a fokhagyma, akkor ez a gyűjtemény neked szól.

A fokhagyma kertben való felhasználása nagyszerű megoldás arra, hogy elhagyhassuk a környezetre káros növényvédő és gombaölő szerek nagy részét. A fokhagyma ugyanis egyszerre bír antibakteriális, gombaölő és rovarölő hatással.

1. A rózsa szereti a fokhagymát

A rózsa töve köré ültetett fokhagyma segít távol tartani a különböző kártevőket és kórokozókat, ráadásul a rózsák illatát is intenzívebbé teszi.

2. Fokhagymafőzettel a lisztharmat ellen

Aprítsunk fel 5 gerezd fokhagymát és öntsünk le 1 liter forrásban lévő vízzel. Hagyjuk állni 24 órán át, majd szűrjük le és hígítsuk fel 3 liter vízzel. A főzetet töltsük permetezőbe vagy szórófejes palackba és permetezzük meg vele a lisztharmattal fertőzött növényeinket.

3. Fokhagyma a gyümölcsfák körül

A gyümölcsfák köré ültetett fokhagyma csökkenti a kártevők és betegségek kockázatát. Elriasztja a farontó rovarokat, és megóvja például az almafát a ventúriás varasodástól vagy az őszibarackot a levélfodrosodástól.

4. Gombaölő szerek helyett fokhagyma

Tegyünk 2 bögre vízbe 2 fej fokhagymát és 1 teáskanál folyékony mosogatószert, majd az egészet turmixoljuk össze. Ruhán keresztül szűrjük le. A massza hűtőben hónapokig eláll, csak elő kell vennünk, amikor szükségünk van rá, és felöntenünk kb. 4 liter vízzel. Ezzel a keverékkel permetezzük meg a gombás betegségekkel fertőzött növényeinket.

fokhagyma a kertben 02

5. A fokhagyma mint kígyóriasztó

Ha esetleg tartunk a portánkra betévedő kígyóktól, a fokhagyma jó szolgálatot tehet. Természetes kígyóriasztóként hat ugyanis a kertben.

6. Szabaduljunk meg a vakondtól fokhagymával

A fokhagyma az egyik legjobb vegyszermentes megoldás arra, hogy a bosszantó kis bundás bányászoktól megszabaduljunk. Az egész vagy összezúzott gerezdeket helyezzük el a vakond járataiba. Az erős fokhagymaillat hamarosan elűzi őket a kertből.

7. A fokhagyma mint társnövény

A fokhagyma egyéb növények kísérője lehet a kertben. Sárgarépa, káposztafélék, paprika, paradicsom, padlizsán közé ültetve segít távol tartani a különböző kártevőket, köztük a levéltetveket, a takácsatkákat vagy a sárgarépalegyet.

fokhagyma a kertben 03

8. Fokhagymakivonat

1 fej fokhagymát aprítsunk fel és forrázzuk le 1 liter forrásban lévő vízzel. Hagyjuk állni 24 órán át, majd hígítatlanul juttassuk ki a sárgarépaágyásba. A fokhagyma átható illata távol tartja a sárgarépalegyet, a sáskát és a levéltetveket.

9. Általános növényvédő szer

Készítsünk elő 4 db zöld erős paprikát, 3-4 gerezd fokhagymát, 3/4 teáskanál folyékony szappant, 1 teáskanál növényi olajat és 3 csésze vizet. Turmixgépben pürésítsük a fokhagymagerezdeket és a paprikát, öntsük át egy üvegbe, adjuk hozzá a vizet, az olajat és a folyékony szappant. Hagyjuk állni 24 órán keresztül. Szűrjük le. A folyadékkal jó alaposan permetezzük meg a fertőzött növényeket.

10. Természetes riasztószer

Paprikával kombinálva a fokhagyma eredményesen elriasztja az egereket, patkányokat, nyulakat és egyéb kártevő emlősöket a kertből.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR