A kert lelkes kártevőpusztítója a turbó üzemmódban működő cickány

A kert lelkes kártevőpusztítója a turbó üzemmódban működő cickány

Reszkessetek, rovarok! Fedezzük fel együtt a kertek titkos hőseit: a cickányokat, akik turbó üzemmódban harcolnak a kártékony rovarok ellen. Európa legkisebb emlősei nem csak méretükkel, de különleges életmódjukkal is lenyűgöznek.

Kicsit test, hatalmas étvágy

A cickányok Európa legkisebb emlősei közé tartoznak, a 4-6 cm hosszú törpecickány a legkisebb szárazföldi emlős a kontinensünkön. Rendkívül mozgékonyak, jó ugrók, de rossz mászók.

A rovarevők közé tartozó állat hihetetlenül felfokozott ritmusban él, átlagosan 13-30 hónapot. Szíve percenként 800-1000-et ver, olyan magas az energiaigénye, hogy már 3 óra elteltével éhezik. Testsúlya kétszeresének megfelelő táplálékot kell naponta megennie, ezért éjjel-nappal aktív. Ha nem talál időben élelmet, sajátos merev állapotba kerül.
Szívesen tartózkodik kő- vagy lombkupac alatt és a komposzthalomban, de a mezőkön, sövényekben is otthonra lelhet. A kis állat rengeteg rovart elpusztít, számos károsítóval végez, ezért tevékenysége hasznosnak tekinthető. A gyökereket és virághagymákat azonban nem bántja.

A cickányok minden nap- és évszakban fáradhatatlanul keresik az élelmet. Nem rágcsálók, hanem rovarevők, nyáron főként tetveket, férgeket, lárvákat, földigilisztákat, csigákat esznek, télen a nehezebb körülmények között rovarokat és pókokat találnak.

Az orrmányszerű orral rendelkező állat karmainak köszönhetően kiválóan ás, ezért sok férget és rovart képes megtalálni, a páncéljukat pedig éles fogával fel tudja törni. Mozgékony orrával segíti a rovarok eltávolítását a levélkupacokból. Télen sem alszik téli álmot, nem hibernál, nem pihen, szeret a meleg komposztban tartózkodni. Sok cickány azonban nem éli túl a telet.

Cickány

Ellenségek a láthatáron

A cickányok ellenségei a baglyok és néhány ragadozó madár, de a menyét és a nyest is próbálja levadászni, azonban a cickány bőrmirigyei által termelt váladék pézsmaszaga elriasztja őket. Érdekesség, hogy a cickányok télen kisebbek, mint nyáron, zsugorodnak, ilyenkor ugyanis spórolnak az energiájukkal és kompenzálják a táplálékhiányt. A csontanyagukat egy különös eljárás során lebontják, majd újjáépítik.

Sok jó cickány egymáson is elfér

Akár évente négy alom is születhet, egy alomban 4-10 utóddal, akik 8 hét után válnak önállóvá. A kölykök kb. egyhetes koruktól karavánt alkotva, egymás faroktövébe harapva vonulnak. A cickányok hangjuk a madarak csiripelésére emlékeztet és néhány faj képes az echolokációra, vagyis ultrahangot bocsját ki a tájékozódás érdekében. A cickányok Magyarországon védettek.

A cickányok világa kivételes példa arra, hogy a természetben minden élőlénynek megvan a maga szerepe és fontossága. Ezek a pici, de rendkívül hatékony kártevőpusztítók emlékeztetnek minket: a legkisebbek gyakran hozzák a legnagyobb változásokat.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR