A kertészeti terápia segíthet az autizmussal élőknek is

A kertészeti terápia segíthet az autizmussal élőknek is

Saját siker.

A rehabilitációs központokban, idősotthonokban, kórházakban már régóta alkalmazzák a növényekkel való foglalatoskodást. A kerti munka nagyszerű terápiás lehetőséget jelenthet az autisták számára is, egyben kapcsolatot nyithat számukra a természet felé is.

Az ilyen kertek létrehozásával nem csak az autista személy jár jól, de a családtagok is, akiknek segítséget jelent, hogy a hozzátartozó jól érzi magát a kertben, miközben észrevétlenül fejlődik is.

kerteszeti terapia autizmussal eloknek 02

Számos autizmussal élő, különösen a gyerekek küzdenek a finommotorikus mozgásokkal, így például számukra nehéz egy kabáton a cipzárt felhúzni vagy ollóval vágni. A fiatal palántákkal való munka, például az ültetés a finommotorikus képességeket fejleszti. Ezeket a kétkezi kerti munkákat az autista gyerekek is élvezik, hamar sikerélményt ad a növényekkel való foglalatoskodás. Ezen fiatalok kertészeti szakképzése is ígéretes, az első munkahely lehetőségét is magában hordozza.

A kertészkedés ugyanakkor a kommunikációs készségeket is fejleszti. Számos autista gyermeknek akad nehézsége a társalgással, a szavakkal történő kifejezéssel. A kerti munka viszont egy fizikai aktivitás, nem igényel sok beszédet, márpedig ez felszabadíthatja a gyermeket a kommunikációs elvárások alól.

kerteszeti terapia autizmussal eloknek 03

Azoknak, akik egyáltalán nem kommunikálnak, vizuális szemléltetőeszközök, fotók segítségével mutathatjuk meg, hogy miként kell egy növényt elültetni, gondozni. Számos autista gyerek nehezen épít szociális kapcsolatokat. A csoportos kertészkedés segít ezen problémák oldásában, hiszen itt közös célért dolgozhatnak együtt anélkül, hogy a társadalmi elvárások szerint kellene társalogniuk vagy érintkezniük.

A kert lehetővé teszi az érzékszervi gondokkal küzdők számára is, hogy lassú tempójú, pihentető tevékenységet folytassanak. A különféle ingereket (színek, szagok, illatok, textúrák) nyugodt tempóban tudják felvenni és így könnyebben befogadhatóvá válnak számukra. Érdemes tehát beültetni különböző színű, textúrájú, illatú, ízű növényeket.

kerteszeti terapia autizmussal eloknek 04

A vízforrások (csobogó, szökőkút tavacska) vagy szélcsengők finom hangjukkal megnyugtató hátteret biztosítanak. A különféle munkák – az ásás, a gazolás vagy a locsolás – szintén a motoros képességeket erősítik.

A kert segít abban is, hogy ezek a fiatalok megtanuljanak együtt dolgozni, segítséget kérni, bizalmat építeni, önbizalmat szerezni, ugyanakkor a viselkedésbeli és kommunikációs készségek is fejlődnek.

Érdemes egy kis kerttel kezdeni. Vásároljunk kis növényeket, palántákat, hogy a gyerekek rögtön kapcsolatba tudjanak lépni velük. A magokat nem biztos, hogy értékelik, sok idő, mire kikelnek, nem kapnak azonnal visszacsatolást a munkájukról. Válasszunk színes virágokat és tarka kiegészítőket, hogy fokozzuk az érdeklődést. Öntözésnél ügyeljünk arra, hogy csak a kellő mennyiségű vizet töltsük a kannába.

kerteszeti terapia autizmussal eloknek 05

Ideális megoldás lehet egy Felnőtt Autista Szabadidős és Kulturális Központ létrehozása, ahol az alapszintű oktatásból, továbbképzésből és a felsőoktatásból kikerülő autista fiatalok élethosszig tartó támogatásra és közösségekre találhatnak. Életvezetésükben szociális szakemberek és kortárs segítők nyújtanak támogatást, amelyet integrált kulturális tér egészít ki. Az integrált módon működő központ kiállítások, kórustalálkozók, táncházak helyszíne lehet, nyitott alkotóműhelyei hozzájárulnak az autista emberek megismeréséhez, gazdagítják a főváros kulturális életét.

Kapcsolódó oldal: Aura Autistákat Támogató Közhasznú Egyesület

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?