A kerti szerszámok téli tárolása: így teleltesd az ásót, kapát!

A kerti szerszámok téli tárolása: így teleltesd az ásót, kapát!

Úgy tegyük el télre a szerszámokat, hogy tavasszal öröm legyen újra kézbe venni azokat!

Amikor a hideg, fagyos téli időjárás egyre közeleg és már alig akad tennivalónk a kertben, felmerül a kérdés: mi legyen a szerszámtároló mellett sorakozó kerti szerszámokkal, eszközökkel? A jó minőségű szerszámok nem olcsóak, de ha rendszeresen karbantartjuk azokat, hosszú évekig jó hasznukat vehetjük. Az alábbiakból kiderül, mit értünk ez alatt és hogyan kell télire megtisztítani és elrakni valamennyit!

szerszamok teli tarolasa 02
www.e-kert.hu

Hogyan tisztítsuk meg a kerti szerszámokat a tél kezdetén?

A kerti szerszámok télre történő elrakásának első lépéseként alaposan tisztítsuk meg azokat. Durva drótkefével (hasonló ahhoz, mint amilyennel a kerti grillrácsot is tisztítani szoktuk) távolítsuk el a szennyeződéseket a szerszámok fémből készült részeiről. A tisztogatást száraz, illetve szükség esetén nedves ruhával folytassuk. Az esetleges rozsdát finom csiszolópapírral, smirglivel dörzsöljük le.

Az így letisztogatott szerszámot olajos ronggyal töröljük át. A motorolaj megfelel a célra, nem kevésbé a növényi olaj, amelynek ráadásul környezetkímélőbb az összetétele. Ellenőrizzük a fából készült nyeleket, fogantyúkat, markolatokat is: a szálkás, durva részeket finom csiszolópapírral csiszoljuk simára, majd az egész fogantyút töröljük át lenmagolajjal.

szerszamok teli tarolasa 06www.e-kert.hu

A kerti szerszámok megfelelő tárolása fontos a minél hosszabb élettartam megőrzése szempontjából is. Ha egy mód van rá, a szerszámokat helytakarékos és biztonságos – álló vagy fali – szerszámtartón helyezzük el. Így biztosan nem dőljek fel, vagy ami még rosszabb, nem dől ránk az összes egy-egy óvatlan mozdulat miatt. Ügyeljünk arra, hogy a tárolás során a fából készült fogantyúk ne érintkezzenek a talajjal vagy beton felülettel, mivel ez állagromláshoz vezethet.

szerszamok teli tarolasa 04
www.e-kert.hu

További kerti eszközök és berendezések felkészítése a télre

A kerti eszközök téli karbantartása és megóvása nem merül ki az ásók és lapátok lepucolásában. Fontos például, hogy a locsolótömlőkben ne maradjon víz, és ha van, az öntözőrendszert is szakszerűen téliesítsük. Amit lehet, védett, fagymentes helyen tároljunk, a feltekercselt locsolótömlőkön Csomó, törés ne legyen.

Az utolsó őszi használatkor ügyeljünk arra, hogy a benzines fűnyíróban ne maradjon üzemanyag. A leülepedett üzemanyag ugyanis károsíthatja a fűnyíró egyes műanyag és gumi alkatrészeit. A fűnyíró késeit élesítsük, majd olajozzuk meg. A gépről keféljük vagy töröljük le a rászáradt füvet és sarat. Az elektromos fűnyíró kábele legyen kihúzva, hogy megelőzzük a véletlen bekapcsolását.

szerszamok teli tarolasa 05
www.e-kert.hu

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR