Hegyi juhar: a legmagasabban élő lombhullató erdei fa

Hegyi juhar: a legmagasabban élő lombhullató erdei fa

Több száz évig élő, hatalmas erdei és parkfa, gyönyörű lombbal, mély árnyékkal, izgalmas virágokkal.

A hegyi juhar (Acer pseudoplatanus) a szappanfafélék családjába tartozó, akár több száz évig élő, igen nagy termetű, erdei és parkokban is ültetett, Eurázsiában honos, lombhullató fa. Az “Acer” tudományos nemzetségnév már az ókorban is jávorfát jelentett, és a magyar juhar is ebből származik. A “pseudoplatanus” fajnév álplatánt, azaz platánhoz hasonlót jelent, az idős fa törzsének kéregfoltjai és a levelek alakja valóban platánszerű. A magyar “hegyi” fajnév jogos, mert a legmagasabban élő lombhullató erdei fánk, a hegyvidéki bükköseink fontos elegyfája. Gyökerei mélyre hatolnak, a fák a meredek lejtőkön is szilárdan állnak.

Húsz-harminc évesen virágzik először

A hegyi juhar az élete első két évtizedében gyorsan nő, viszont csak húsz-harminc évesen virágzik, amikor a növekedése is lassul. A vaskos törzs kérge mozaikszerűen fölrepedezik, a kéregdarabok foltokban lehullanak. A rügyek, elágazások és a levelek keresztben átellenesen állnak, a levelek hosszú, gyakran pirosas nyelűek, eltörve nincs bennük tejnedv, mint a rokon faj, a korai juhar levélnyeleiben. A levelek nagyok, majdnem arasznyiak, ötkaréjúak, a színük matt sötétzöld, a fonákuk világosabb, néha pirosas, a legnagyobb érzugban szőrös.

Bugában csüngő, érdekes virágok

A hegyi juhar viszonylag későn, lombfakadás után virágzik, a virágok megnyúlt bugában csüngenek. A virágok felemások, más szóval poligámok, azaz vannak kétivarú és funkcionálisan egyivarú virágok is. Az utóbbi azt jelenti, hogy mindkét nem ivarszervei jelen vannak a virágban, azaz termők és porzók is, de az egyik nagyon fejletlen, nem működőképes, a másik a domináns. Megfigyelésem szerint a domináns termőt bozontos szőr védi, a kései virágzás miatt talán kevésbé a fagyoktól, mint a nem kívánatos rovaroktól. A hosszú porzós hím virágok szinte szőrtelenek. Az ikerlependék termés eleinte molyhos, később ez lekopik. A termés szárnyai nagyok, hegyes-, legfeljebb derékszöget zárnak be, a gömbölyded magokat burkoló termésfal erősen domborodik. A száraz termések pörögve repülnek a szélben, száz méterre is eljutnak. A magvak és a csíranövények mérgezőek az emberre, és életveszélyesek a lovakra. A majdnem fehér fatest a legszebb furnérlemezek, intarziák és hangszerek alapanyaga.

hegyi juhar legmagasabban 02
Hegyi juharfa törzsének foltos kérge

hegyi juhar legmagasabban 03
Hegyi juhar karéjos levelei

hegyi juhar legmagasabban 04
Hegyi juhar pirosló levélnyele és az érzug szőrei

hegyi juhar legmagasabban 05
Hegyi juhar, a bugában felül termős, alul porzós virágokkal

hegyi juhar legmagasabban 06
Hegyi juhar bozontos szőrű nővirága

hegyi juhar legmagasabban 07
Hegyi juhar csüngő virágzata hímvirágokkal

hegyi juhar legmagasabban 08
Hegyi juhar még molyhos terméskezdeménye

hegyi juhar legmagasabban 09
Hegyi juhar éredő ikerlependék termései

hegyi juhar legmagasabban 10
Hegyi juhar-palánta őszi lombszíne

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR