Kiderült, hogy hatásos vízhajtó és vércukorszint-csökkentő teát főzhetünk belőle. Hogyan működik?
Egyéves, termesztett, egyszikű, a pázsitfűfélék családjába tartozó növény. Őshazája Közép-Amerika, Mexikó.
A legősibb kukoricamaradványokat a dél-amerikai Tehuacán-völgyi barlangrendszerben találták, amelyek i. e. 5200-4000-ből származnak. Egy másik ősi lelet az USA Új-Mexikó államban lévő Denevér-barlang üregéből kerültek elő.
Ezek a kukoricacsövek a maihoz képest igen kicsik voltak. Az elmúlt évezredek alatt a növény méretében, termőképességében nagy változásokon ment keresztül, de alapvető botanikai sajátosságai ugyanazok maradtak. Szára üreges, gyökérzete bojtos, levele széles, lándzsa alakú, ép szélű. Virágai egyivarúak, fajtától függően júniustól augusztusig nyílnak. A virágokat virágzati buroklevél (csuhé) takarja, termése szemtermés. A sárga színű szemeken kívül több fajtaváltozata van, kék, vörös, piros, fehér szemek. Ugyanilyen változatos a magok formája és a mérete.
A hatóanyagot a torzsavirágzat beporzás előtt gyűjtött bibeszálai adják. A kukoricabajuszt gyorsan szárítják.
Kémiai alkotórészek: polifenolok, nyálka, gyanta, zsíros olaj, káliumsók, keserűanyagok, cserzőanyag, redukáló-cukrok, illóolaj, flavonoidok, szaponin.
Vízhajtó és vércukorszint-csökkentő hatása van. Teáját a húgy-utak gyulladásos folyamatainak gyógyítására használják, forrázással készítik. Vesekőképződésre való hajlam esetén más növényekkel (pl. zsurló, aranyvessző), valamint köszvény, reuma, vesehomok, vizelettartási problémák kezelésére fogyaszthatjuk. Salaktalanító, vércukorszint-csökkentő, vizelethajtó teakeverékek alkotórésze.
A kukorica magját sokféle módon használják fel. Kukoricalisztet, darát őrölnek, melyek ma már kevésbé fogyasztott ételek alapanyagául szolgálnak. A kukoricacsírából hideg sajtolással magas ásványi-anyag és vitamintartalmú olaj nyerhető, melyet étkezési célra használnak.
Tipp! Kukoricás csirkemell
Hozzávalók
- 2 db kicsontozott csirkemell
- 1 doboz kukorica vagy előfőzött, lefagyasztott kukorica
- 1 fej vöröshagyma
- 2 dl tejföl
- fél dl víz
- pici őrölt gyömbér
- só
- margarin vagy olaj
- liszt
A zsiradékon megpirítjuk a feldarabolt hagymát, hozzáadjuk a felaprózott csirkemellet, és együtt pirítjuk tovább. Ha jól átsült, megszórjuk gyömbérrel, sóval és ráöntjük a fél dl vizet. Fedő alatt tovább pároljuk, majd ráöntjük a kukoricát és a tejfölt, amelybe egy kiskanál lisztet kevertünk. Összeforraljuk, apróra vágott petrezselyemzöldet szórhatunk rá.