Jellegzetes ízű zöldség és fűszer.
Az édeskömény elsősorban az arab világban és Kínában ismert a gyógyhatása miatt, de a mediterrán területeken is kedvelt, ott mint fűszernövény. A bencés szerzetesek a 9. században hozták a növényt az alpesi területekre és ültették el kolostorkertekben. A középkorban mágikus erőt tulajdonítottak az édesköménynek, úgy vélték, hogy a boszorkányok ellen bevethető.
Az édeskömény szezonja júniustól novemberig tart. Sokoldalú vitaminforrást jelent, az enyhe ánizs aroma igen kedvelt számos fogásban.
Hagyományosan hallal tálalják, de nyersen is fogyaszthatjuk, például finomra vágva, friss salátában. A gumó az egészséges rostok mellett vitaminokat és kalciumot is tartalmaz. Már 200 g édeskömény fedezi a napi kalciumszükségletünk negyedét. Emellett C-vitamin is bőségesen van benne, kétszer annyi, mint a narancsban.
Az édeskömény egyben évszázadok óta ismert, mint gyógynövény. A köménymagok illóolajat tartalmaznak, készülhet belőlük tea, ami görcsoldó és emésztést serkentő hatással bír, ezért hasznos gyomor- és bélrendszeri problémák esetén kortyolgatni.
Az édeskömény sokáig eltartható a hűtőben. Óvatosan csomagoljuk fóliába, még hetekkel később is ízletes. Kísérletezzünk bátran, próbáljuk ki például ezt a frissítő receptet!
Leves édesköménnyel
Hozzávalók (4 személyre)
- 400 g zsenge édeskömény, szeletekre vágva
- 1 kis fej hagyma, apróra vágva
- vaj a pároláshoz
- 700 ml zöldségleves alap
- 100 ml tejszín
- só, bors
- 1-2 evőkanál ánizslikőr ízlés szerint
- édeskömény szára, levele a díszítéshez
A hagymát és az édesköményt vajban dinszteljük, majd öntsük fel az alaplével, fedjük le és 20-25 perc alatt pároljuk puhára. A levest pürésítsük, szűrjük át szitán, ha szükséges. Adjuk hozzá a tejszínt, főzzük fel, ízesítsük, tetszés szerint öntsünk hozzá ánizslikőrt. Tálaljuk előmelegített tányérban vagy csészében. Akár ½ -1 nappal a fogyasztás előtt is elkészíthetjük.