Kukoricacsuhé, bajusz, csutka: értékes anyagok a kertben és a bögrében

Kukoricacsuhé, bajusz, csutka: értékes anyagok a kertben és a bögrében

Gyűjtsük, használjuk.

Régen a paraszti gazdaságokban a kukorica minden részét nagy becsben tartották, nem véletlenül. A vélhetően Mexikóból származó növénynek nem csak a szemeit fogyasztották, de a csuhéleveleket, a bajszot vagy hajat (azaz a hosszú bibeszálakat) és a csutkát is hasznosították. Érdemes ezeket ma is gyűjteni, mutatjuk, hogy miért!

kukorica kertben bogregen 03
Monika Bota

Sokoldalúan használható a kertben

A kukoricacsuhé mulcsként, talajtakaróként megakadályozza, hogy a gyomok előtörjenek. A fagyérzékeny növényeket télre ugyanúgy betakargathatjuk csuhéval, mint avarral vagy ágakkal szoktuk. A komposztba is kerülhet a kukorica buroklevelekből.

A kandallóban meleget ad

A csuhélevelet, de a csutkát is használhatjuk tüzelőanyagként, akár a kerti sütögetőhelynél is (jól ki kell szárítanunk, természetesen). Kísérletek folynak arra, hogy a kukoricatermesztés során keletkező melléktermékeket, hulladékot brikett, pellet formájában hasznosítsák.

kukorica kertben bogregen 05

A bögrében gyógyhatású

A kukorica hajából gyógytea készíthető, az amerikai őslakosok már több ezer éve tudják ezt, vízhajtóként, ödémák, húgyúti betegségek kezelésére használták. Érdemes összegyűjteni, megszárítani. Magas az antioxidáns és polifenol tartalma, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, mint például a C-, K-vitamin és kálium. Kiváló vízhajtó, csökkenti a vérnyomást és az íze is finom. Külsőleg bőrproblémákra, kiütésekre is jól alkalmazható.

Alkalmazható húgyutak bántalmai, vesekő és hólyaghomok esetén, valamint cukorbaj ellen. Köhögés, elnyálkásodás ellen a bajuszt rendszerint a kukoricaszemmel együtt főzik meg, és szüredékét cukorral vagy mézzel erősen ízesítik, majd forrón adják a betegnek. A kukoricabajusz kissé élénkítő hatású, de kivonatával májelégtelenséget, magas vérnyomást is kezelhetnek. A kukoricabajuszból és a buroklevelekből készült borogatás segít a gennyes sebek felfakadásánál. Gyakori alkotórésze a cukorbetegségek elleni, a diétás és a vizelethajtó teakeverékeknek.

kukorica kertben bogregen 02

Ételek tálalásához

Fontos hangsúlyozni, hogy maga a csuhé nem ehető, de tálalásnál hasznát vehetjük. Gyűjtsd össze, szárítsd meg a kukoricahéjat, majd használat előtt áztasd meleg vízbe. Amikor megpuhult, különböző húsokat, zöldségeket fedhetünk vele, de látványos szervírozó alkotások is készülhetnek.

kukorica kertben bogregen 04

Kézműveskedéshez

Akinek ügyes keze van, annak a megszárított héj rengeteg kreatív lehetőséget kínál. Fonhatunk belőle különféle tárgyakat, vagy csinálhatunk csuhébabát is. A növényi rostok erősek, rugalmasak, nagyon hajlékonyak, így könnyen fonhatók, sodorhatók. Valamikor az ügyes kezek kosarakat, széket, játékot, papucsot, lábtörlőt fontak a csuhélevelekből. Ha ez már ma nehéznek is tűnik, egy hangulatos koszorúval, asztali dísszel mi is megpróbálkozhatunk, nem csak a csuhé, de a csutka felhasználásával is.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR