A nagymama köhögés elleni szirupja fekete retekből

A nagymama köhögés elleni szirupja fekete retekből

Értékes téli zöldség.

Enyhébb köhögés, torokfájás esetén nem muszáj rögtön gyógyszerhez nyúlnunk, sokat segíthetnek a házi szerek. Egy kissé mellőzött zöldségből, a fekete retekből például értékes szirup készíthető!

A fekete retek, amelyet téli retekként is ismerünk, már régóta kedvelt a népi gyógyászatban főként, mint emésztésjavító, epehajtó. Az október-november folyamán szüretelhető zöldség télen is tárolható, fogyasztható. Baktérium- és gombaölő hatása miatt köhögéscsillapítóként is használják, szirupot készítenek belőle.

Hozzávalók

• 1 fekete retek
• 5 evőkanál barnacukor
• 3 teáskanál méz
• továbbá: kés, kanál, pohár és egy pálcika, kötőtű vagy valamilyen hegyes eszköz, amivel lyuk fúrható

Elkészítés

1. Vágjuk le a retek felső részét, majd a gumó belsejének kb. egyharmadát vájjuk ki egy kanállal (hagyjunk kb. 1 cm-es peremet). Szúrjuk át a hegyes szerszámmal a retek alsó részét.

2. Tegyük a retket egy kellően széles peremű üvegpohárba úgy, hogy az ne boruljon fel. Öntsük a barnacukrot és a mézet a lyukba a felső szintig, tegyünk rá egy fedőt és hagyjuk állni lehetőleg egész éjszakára.

3. A cukor levet old ki a retekből és keresztülfolyik a lyukon, bele a pohárba. Az így kapott szirup értékes antibakteriális és köptetőanyagokat tartalmaz, valamint ásványi anyagokat, vitaminokat (A, C, E), amelyek az immunrendszert erősítik. Ehhez adódik még a méz jótékony hatása, amely szintén csillapítja a köhögési ingert. A kapott szirupot jól záródó üvegben tároljuk a hűtőben.

Adagolás

Felnőtteknek és gyerekeknek 2 éves kortól adható, naponta 4-szer 1 evőkanál szirup. Megelőzésként napi 1 evőkanál javasolt.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR