Éltető zöld.
Tavasszal a gyomok jönnek ki a kertben először, bár a kertész számára bosszantóak, ezek a friss zöldek tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Gyakran a népgyógyászatban gyógynövényként ismertek, fűszerként vagy vadzöldségekként is használhatjuk őket. Kössük össze a kellemest a hasznossal: ha már kigazoltunk, főzhetünk is belőlük egy finom, erőt adó levest a böjti időszakban vagy akár később is.
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 300 g friss gyom (pl. pitypang, medvehagyma, csalán, kányazsombor, lándzsás útifű, kerek repkény, sóska stb.)
- 1 fej hagyma
- 2 evőkanál étolaj
- 1 evőkanál liszt
- 1 l szűrt zöldségleves
- citromlé, só, bors
Elkészítés
1. A növényeket vágjuk apróra, a hagymát hámozzuk meg és vágjuk kockákra.
2. Forrósítsunk olajat és dinszteljük meg benne a hagymát. Adjuk hozzá a lisztet, röviden pirítsuk, majd öntsük fel a zöldséglevessel. Forraljuk fel, tegyük bele a zöldeket és kis lángon főzzük kb. 5 percig.
3. Finoman pürésítsük a levest, majd ízesítsük citromlével, sóval, borssal.
Korábban írtunk róla:
- A pesztótól a savanyúságig: csemegeként fogyasztható a pitypang
- Húsmentes recept húsvét utánra is: csalános krumplifasírt
- Lándzsásútifű-szirup: nem gyorsan, de egyszerűen
- Medvehagyma a kertben: gyógynövény és vadzöldség
- Orfűi recept nyomán készül a finom medvehagyma pesto
- Pitypang a kertben: jó és rossz egyszerre