A metszéstől a szüretelésig: nem áll meg a munka júniusban a kiskertben

A metszéstől a szüretelésig: nem áll meg a munka júniusban a kiskertben

Újrazöldül a kiürült ágyás.

Sok minden virágzik, de akad, ami már érik, szedhető. Minden nap ad munkát a kiskert, a június igazi főszezon!

Tekintsük át a legfontosabb tennivalókat:

A dísznövények között

• A kora tavasszal virágzó bokrok metszése: a gyöngyvirágcserjét, aranyvesszőt, gyöngyvesszőt most ritkíthatjuk meg, hogy a koronájukba több fény jusson.

• Rózsák öntözése: a nyári meleg és szárazság megérkeztével ügyelni kell a rózsák rendszeres öntözésére, ez segíti a virágok képződését. A legjobb, ha reggel locsolunk, figyelve arra, hogy a levelek ne legyenek nedvesek, mert akkor megjelenhetnek a gombás betegségek.

• Klemátisz gondozása: annak érdekében, hogy késő nyáron a klemátisz másodszorra is virágozzon, most az elvirágzás után távolítsuk el a terméskezdeményeket az alattuk lévő levélpárral együtt, hogy ne fogyasszon energiát a termésérlelés.

• Nyári metszés a lilaakácnál: Az erős növekedésű lilaakácnál minden új hajtást vágjunk vissza 4-5 levélre.

metszestol szuretelesig junius 02

• Sövényvágás csak óvatosan: Amennyiben a sövényben madarak fészkelnek, mindenképp várjunk a metszéssel, amíg a fiókák kirepülnek. Ez várhatóan június végén-július elején lesz.

• Nyári virágok és évelők karbantartása: szedjük le az elvirágzás után a hervadt, barna virágokat, hogy a növények ne fordítsanak feleslegesen energiát a magérlelésre.

• Magasra növő évelők megtámasztása: A nehéz virágú, magasra növő évelőket érdemes megtámasztani, hogy a szél vagy a nagy esők ne tegyenek kárt bennük.

• Díszfüvek szaporítása: Most áshatjuk ki a díszfüveket, oszthatjuk és újra elültethetjük őket, amint a száruk eléri a 10 cm magasságot.

• Párnás évelők visszavágása: Most vághatjuk vissza a korán virágzó, párnás évelőket (pl. árlevelű lángvirág, Aubrieta). Ez serkenti a második virágzást és a növény is kompakt marad. Vágjuk le a hajtásnak kb. a harmadát.

metszestol szuretelesig junius 03

• Kerti tavacska ellenőrzése: Mindig nézzük át a kerti tavat, figyeljük a vízszintet, és töltsük fel, ha szükséges. Az alacsonyabb vízszint jól felismerhető, ha egy a vízben fekvő kő szélén a megtelepedett algát megfigyeljük.

metszestol szuretelesig junius 04

A haszonnövények között

• Zöldségek palántázása: érdemes a felszabaduló ágyásokba most fejes- vagy jégsalátát, karfiolt, brokkolit, karalábét ültetni.

• Fűszerek vetése: olyan egyéves fűszereket ajánlatos a kiürült zöldségágyásokba vetni, mint a kapor, bazsalikom, borágó. Melegben, rendszeres öntözés mellett még késő nyáron is szedhetünk belőlük.

metszestol szuretelesig junius 05

• Veteménybab vetése: június végéig még babot is vethetünk.

• Rebarbara és spárga szüretelése: Június 24-ig (Szentiván-nap) szedhetjük a rebarbarát és a spárgát. Ezután komposzttal trágyázzuk a növényeket és gondoskodjunk a jó vízellátásról.

metszestol szuretelesig junius 06

• Egres szüretelése: Lassan itt az ideje az egres szedésének. A gyümölcsök jobban megőrzik a formájukat sütve, a lekvárkészítésnél pedig jobban zselésednek, több pektint tartalmaznak, ha teljesen éretten szüreteljük őket.

metszestol szuretelesig junius 07

• Ribizli védelme: A madarak is kedvelik az édes-savanykás ribizliszemeket, ezért érdemes a gyümölcsöt hálóval védeni tőlük.

• Zöldhajtások metszése a gyümölcsfáknál: azokat az egyéves, zöld hajtásokat, amelyek nem a szükségesek a korona felépítéséhez vagy rossz helyen nőnek, ki kell vágni, Ezt a művelet is június 24-ig kell elvégeznünk.

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?