A metszéstől a talajmintavételig: 3 tipp a kúszórózsák ápolásához

A metszéstől a talajmintavételig: 3 tipp a kúszórózsák ápolásához

Felfuttatva.

A kúszórózsák a kert ékességei, gyönyörűen mutatnak a rácsokra, kerítésre, pergolára felfuttatva. Ahhoz, hogy optimálisan fejlődjenek és gazdagon virágozzanak, érdemes megfogadni néhány tanácsot.

Mutatjuk, hogy mire kell odafigyelnünk a kúszórózsáknál:

1. A megfelelő metszésre

A kúszórózsa metszése attól függ, hogy egyszer virágzó vagy többször nyíló fajtáról van-e szó. Általánosságban az egyszer virágzót nem vagy csak évente egyszer kell metszeni, a többször nyílót pedig kétszer.

Az egyszer virágzókat rögtön a virágzás után vágjuk, ha nem szeretnénk a madaraknak csipkebogyót hagyni. Az erőteljes metszést nem tolerálja a növény, csak távolítsunk el minden elhalt virágot, beteg hajtást, vagy olyan vesszőket, amelyek egymáshoz túl közel nőnek.

A többször nyílókat először májusban metsszük, ezeknél viszont radikálisabb is lehet a visszavágás. Másodszorra nyáron, virágzás után vágjuk őket, így nem használja a termésérlelésre az energiáját, ezért több hajtást és virágot hoz.

metszestol talajmintavetelig kuszorozsak 02

2. A helyes trágyaválasztásra

A kúszórózsáknak a megfelelő időben a megfelelő tápanyagokra van szükségük a bőséges virágzáshoz. Tavasszal rózsatrágyát kapjon, ami nitrogénben és foszforban is gazdag, így a levelek kihajtását és a virágképződést is segíti.

Léteznek speciális ásványi rózsatrágyák, amelyek gyorsan hatnak és minden szükséges tápanyagot tartalmaznak. Nem szabad azonban a növényt túltrágyázni, ami könnyen megtörténhet pl. a foszfor esetében, mert lehet, hogy a talaj már eleve foszforban gazdag. Érdemes előbb talajmintát venni! Nyáron már ne használjunk szerves trágyát, mert akkor a rózsa sok zsenge hajtást hoz, amit majd a fagy könnyen károsíthat. Ezt káliumadagolással ellensúlyozhatjuk, ami segít a hajtások beérésében, fásodásában.

metszestol talajmintavetelig kuszorozsak 03

3. A kártevőkre és kórokozókra

A leggyakoribb rózsakárosítók a diplokarponos levélfoltosság, a lisztharmat, a rózsarozsda, és a levéltetvek. Ellenük érdemes inkább házi, mint növényvédő szerekkel harcolni. A levéltetvek például egy erős vízsugárral is lemoshatók. A fertőzött részeket vágjuk le és semmisítsük meg. Érdemes eleve ellenálló fajtákat ültetni: a sötét rózsaszín ‘William Baffin’, a rózsaszín ‘Louis Jolliet’, a vörös ‘John Cabot’ vagy a fehér ‘Climbing Iceberg’ fajtákat lisztharmat- és diplokarponos levélfoltosság ellen rezisztensnek tartják.

metszestol talajmintavetelig kuszorozsak 04

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR