Elszomorító látvány, amikor légüres tér tátong az érett paradicsombogyó belsejében.
Miről ismerhetjük fel?
A paradicsombokor maga egészségesnek tűnik, a virágzás rendben, időben lezajlott, a beérett, piros paradicsombogyók pedig készen állnak a leszüretelésre. Amikor azonban a termést felvágjuk, felszeleteljük, azt tapasztaljuk, hogy a belseje üreges, a terméshúsnak – körben a termésfal körül – hűlt nyoma. Már az okot adhat a gyanakodásra, amikor a termést kézbe fogva úgy érezzük, hogy az a méretéhez képest szokatlanul könnyű. Szintén árulkodó jel, hogy az üreges paradicsom külseje sok esetben nem teljesen kerekded, hanem kissé szögletes.
Mi okozza?
A paradicsom üregességéért rendszerint az elhanyagolt trágyázás, a rossz minőségű, tápanyagokban szegény talaj, illetve a nem megfelelő beporzás a felelős.
Mi a teendő?
A paradicsombokrokat a vegetációs időszak alatt rendszeresen trágyázzuk. Kéthetente-havonta egyszer alkalmazzunk komplex, például NPK 10-10-10 arányú műtrágyát. A paradicsom jellemzően sok tápanyagot igényel, ezért javasolt az idény teljes időszaka alatt pótolnunk a felhasznált tápanyagokat. Célszerű továbbá a paradicsomágyás talaját komposzttal feljavítanunk, illetve a folyékony komposzt kijuttatása is igen jól jöhet a növénynek.
Címfotó: Danny Ayers