A paradicsom napégése – meg tudom előzni?

A paradicsom napégése – meg tudom előzni?

A paradicsom napégése az egyik leggyakoribb probléma, amely a termés érése idején jelentkezhet. De mit tehet ilyen esetben a kertész?

Honnan ismerhetjük fel?

A kertjükben paradicsomot termesztő kertészekkel sokszor előfordul, hogy azt tapasztalják, hogy bár a paradicsomtövek teljesen egészségesnek tűnnek és a paradicsombogyók is az elvártaknak megfelelően fejlődnek, ahogy érnek, kiterjedt, sárga foltok jelennek meg a már pirosló héjukon. A sárga foltok idővel kifehérednek és papírvékonyságúra száradnak. Ez egyrészt elcsúfítja a paradicsomot, másrészt az élvezeti értékét is nagyban rontja, azaz rossz ízű lesz tőle a termés.

Mi okozza a napégést?

Ahogy azt már az elnevezés is sejteti, a nap perzselő sugarai okozzák a paradicsombogyók napégését.

Mit tehetünk ellene?

A növényfuttatóval kombinált árnyékoló háló az egyik legjobb megoldás a paradicsom napégés elleni védelmére. A napégés jellemzően azokat a kikarózott növényeket sújtja, amelyek lombja túl nagy mértékben lett visszavágva, és így az érő termések legnagyobb részét már semmi sem védi a perzselő napsütéstől. Ha a paradicsom lombjából többet hagyunk meg, a levélzet kellően óvja a bogyókat a nap legmelegebb óráiban is.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR