A paradicsom termésének fejlődési zavara, avagy mitől lesz torz a bogyó?

A paradicsom termésének fejlődési zavara, avagy mitől lesz torz a bogyó?

A rosszul fejlődött, formátlan paradicsombogyó kedvét szegheti a kertésznek.

A gyakorló kertészek jól tudják, hogy számos betegség károsíthatja a paradicsom termését, legyen szó akár nagyüzemi, akár házikerti termesztésről. Időnként azt tapasztaljuk például, hogy a paradicsombogyó rendellenesen fejlődik: külső termésfala vagy rekeszei, rekeszfalai torzak, formátlanok, továbbá hegesedett, kitüremkedő vagy éppen besüppedt szövetrészek található a bogyó felületén. De vajon mi okozza a még éretlen termésnek ezt a fajta eldeformálódását? Az alábbiakból kiderül!

paradicsom termesdeformitas 02
Deborah Austin

Mitől lesz torz a paradicsom bogyója?

A paradicsombogyó szabálytalansága fiziológiai rendellenesség, amelynek a következménye a fentiekben már említett hibás, torz alakú termés. Ez a deformitás nem csupán a paradicsom, de az őszibarack, az alma, illetve a szőlő termését is érintheti. A rendellenesség közös jellemzője a hasadt, helyenként besüppedt termés, amelyet például az angolban találóan macskapofájúságnak (catfacing)  hívnak. Voltaképpen a növényi szövetek rendellenes fejlődéséről van szó, amely elsősorban a magkezdeményeket rejtő magházat, valamint a termőt és az annak részét képező bibét érinti. A rendellenesség a virág- és termésfejlődésre egyaránt kihat.

Az ilyen típusú termésdeformitás pontos oka bizonytalan; ami biztos, hogy számos különböző tényező okozhatja. A legvalószínűbb okok a kedvezőtlen termesztési körülményekben keresendők. Ha a fejlődése még kezdeti szakaszában lévő növényt több, egymást követő napon át alacsonyabb, 16 °C alatti hőmérséklet éri – különösen ha ez az időszak a virágzást közvetlenül megelőző három hétre esik – ez nagy eséllyel kiválthatja a későbbi termésdeformitást. A kedvezőtlen időjárási feltételek egyik legsúlyosabb következménye ugyanis a nem megfelelő beporzás. Kulcsszerepet játszik tehát a hőmérséklet, egészen pontosan a hideg a virágzás kezdeti szakaszában, illetve a terméskötődés idején.

paradicsom termesdeformitas 03
karen_hine

A virágok fizikai károsodása, sérülése szintén előidézheti a termésdeformitást. Ez gyakoribb a hagyományos, nagyobb termésű fajtáknál.

Előfordulhat továbbá, hogy a termésdeformitást például fenoxidot tartalmazó gyomirtó szerek okozzák. A talajban megnövekedett nitrogénkoncentráció is súlyosbíthatja a problémát, csakúgy, mint a növény túlzásba vitt, erőteljes visszametszése.

A rojtosszárnyúak vagy tripszek szintén hozzájárulhatnak a termésdeformitás kialakulásához. A paradicsom leveleinek összepödörödésével vagy alulfejlettségével járó betegségek is hajlamossá tehetik a növényt a termésdeformitásra.

paradicsom termesdeformitas 04
Ryan Dickey

Hogyan léphetünk fel a paradicsom termésdeformitása ellen?

Ami a paradicsom termésének deformitását illeti, meglehetősen keveset tehetünk a rendellenesség befolyásolása vagy megelőzése terén. A helyes termesztési gyakorlat elsajátítása és alkalmazása azonban segíthet a probléma kezelésében. Ide tartozik többek között a hőmérséklet figyelemmel kísérése, a szakszerű visszametszés, illetve a talaj optimális nitrogéntartalmának biztosítása. Ha egy mód van rá, kerüljük a hormonhatású gyomirtók használatát, amelyek nem elég körültekintő kijuttatása a paradicsom fejlődését is befolyásolhatja.

Végezetül, célszerű eleve olyan fajtát választanunk és termesztenünk a kertben, amelyre nem jellemző a termésdeformitás. Ami pedig az alulfejlett lombozatot illeti, igyekezzünk elkerülni a talaj vizenyősségét egyrészt megfelelő öntözéssel, másrészt jó vízáteresztő termőtalajjal.

Noha deformált paradicsommal az üzletekben és a piacokon általában nem találkozunk, nem árt tudnunk, hogy a szabálytalan alak a termés ízét nem befolyásolja, egészen nyugodtan elfogyaszthatjuk tehát, ha történetesen ilyen paradicsom terem a kertünkben.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR