A paradicsom nem megfelelő terméskötődése – mi a következménye?

A paradicsom nem megfelelő terméskötődése – mi a következménye?

Gyakran szembesülnek a kertészek a paradicsom gyenge terméskötődésével és annak következményeivel, ezért érdemes róla pár szót ejtenünk.

Honnan ismerhetem fel?

A jelenségre az a leginkább jellemző, hogy bár felfedezhető néhány virág a paradicsomtövön, nem túl sok termés fejlődik, de legalábbis észrevehetően kevesebb, mint amennyire általában számítani lehet. Ráadásul a meglévő paradicsombogyók kicsik vagy íztelenek.

paradicsom rossz termeskotodese 02

Mi lehet a jelenség oka?

Ha a talajban túl sok a nitrogén, ez a növény lombját dússá teszi ugyan, de a virágfejlődésnek egyáltalán nem kedvez. Ha pedig nem fejlődik ki elegendő számú virág, a várható termés is gyatra lesz. A rossz terméskötődés egy másik lehetséges oka, ha a paradicsompalántákat túl közel ültettük egymáshoz, azaz a nem megfelelő ültetőtávolság is jelenthet problémát. A paradicsom önbeporzó növény, ami azt jelenti, hogy mindegyik virága rendelkezik mind hímivarú (porzós), mind nőivarú (termős) részekkel. Jellemzően a szél porozza be a paradicsom virágait, ha azonban a paradicsomtövek túl zsúfoltan állnak, a szél, a légáramlás egész egyszerűen nem tud eljutni a virágokig.

Mit tehetek?

Mindenekelőtt vizsgáljuk vagy vizsgáltassuk meg a kert talaját, hogy megtudjuk, milyen a nitrogéntartalma. Amikor tavasszal a paradicsompalántákat kiültetjük, legalább 60 cm vagy még ennél is nagyobb ültetőtávolságot hagyjunk a tövek között, hogy később a jó levegőáramlás elősegíthesse a beporzást. Ha erre a lépésre az aktuális idényben már nincs lehetőségünk, egyszerűen rázogassuk meg finoman a virágzó hajtásokat, ezzel szimulálva a szelet és elősegítve a pollenek bibére jutását.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR