Amikor szabálytalan alakú a paradicsom termése – mitől válik ilyenné?

Amikor szabálytalan alakú a paradicsom termése – mitől válik ilyenné?

A formátlan paradicsom csúnya, esetenként azonban kifejezetten vicces. De van-e ennél nagyobb baj vele?

Nem ritka jelenség, így a legtöbb kertész, aki termesztett már paradicsomot a kertjében, valószínűleg már találkozott vele.

Miről ismerjük fel?

Azt tapasztaljuk, hogy a fejlődő paradicsom alakja nem szép kerekded, nem szabályos, ahogyan annak lennie kellene, hanem kisebb-nagyobb mértékben deformált. Furcsán kitüremkedő és besüppedő részek váltják rajta egymást, azaz a termés felszíne egyenetlen, hepehupás, göröngyös.

paradicsom szabalytalan alaku 03

Mi okozza?

A torz külsejű paradicsombogyó oka jellemzően abban keresendő, hogy a virágok beporzására a már hűvösebb esti órákban került sor, amikor a hőmérséklet akár 10-12 °C-ra is lecsökkenhet. Az is megtörténhet, hogy a túl alacsony hőmérséklet hatására a virágok lehullanak. Ha a virág beporzása akkor történik meg, még mielőtt a szirmok elkezdenének lehullani, előfordulhat, hogy néhány szirom rátapad a fejlődésnek indult paradicsombogyóra; ez vezet végül a furcsa, szokatlan kinézetű egyenetlenségek, kidudorodások, bemélyedések kialakulásához az érintett paradicsom felszínén.

paradicsom szabalytalan alaku 02

Mi a teendő?

Ha egy lehetőségünk van rá, a paradicsompalántákat az idénynek a szokásosnál egy kicsivel későbbi szakaszában ültessük ki. Győződjünk meg arról, hogy az időjárás valóban eléggé felmelegedett ahhoz, hogy ideális legyen a paradicsomtövek fejlődéséhez. Vannak kertészek, akik vízzel töltött műanyag palackokat állítanak körben a paradicsomtövek köré. Ezek megnövelik a hőmérsékletet a paradicsom közelében és az éjszakai órákban is elég magasan tartják ahhoz, hogy ne léphessenek fel a hideg okozta problémák.

Egy sötét színű takarófólia leterítése szintén segíthet. A paradicsomtövek körül a talajt borító fólia a nap folyamán felmelegszik és a felvett hőt az éjszakai órákban a növények irányában kibocsátja. A fekete fólia ideiglenes intézkedésként vethető be, amíg az időjárás melegebbre nem fordul. Ezt követően már feleslegessé válik az alkalmazása.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR