A szilvás gombóc, lekvár és aszalt szilva népi titka

A szilvás gombóc, lekvár és aszalt szilva népi titka

A szilvát feldolgozó népi konyha igen leleményes módszereket és eszközöket hagyott ránk a lekvárfőzéshez és az asztalt, esetleg frissen gombócba töltött szilva elkészítéséhez.

A szilva legősibb és legtermészetesebb tartósítási eljárása az aszalás. A tűzrakás feltalálása óta az ősember ezzel a módszerrel tette a téli tárolásra alkalmassá a datolyát, a fügét és a szőlőt is. Kezdetben a Nap melegével aszaltak, később egyszerű aszalókat építettek, a múlt századbeli konyhában a tűzhely (sparhert) sütőjében távolították el a felesleges víztartalmat a friss szilvából. Ma már nagy teljesítményű, folyamatosan működő aszalógépek készítik az egyszerű aszalványokat és a cukormázzal készített, úgynevezett kandírozott gyümölcsöket. Valamikor rangos csemege volt a szultána, amely nem más, mint dióval vagy mandulával töltött, aszalt szilva.

Marcipános szilvás lepény
Marcipános szilvás lepény. Recept itt.

A lekvárfőzés hagyománya

Nagy hagyománya van nálunk és a többi szilvatermelő országokban is a lekvár főzésének. Valamikor a ház előtt, az udvarban állították fel a vörösrézből készült üstöt: ebbe került a megmosott és kimagozott szilva. Reggel kezdték el főzni, de állandó keverés és lassú hevítés mellett csak délutánra lett készen a cukor hozzáadása nélkül készült szilvalekvár, amely olyan sűrű volt, hogy megállott benne a fakanál! A kihűlt lekvárt azután mázas fazékba, szilkébe töltötték, csinosan, vászonnal lekötötték és a háziasszony elhelyezte a kamra polcán. A modern konyhában ecettel kiöblített lábosban főzik a szilvalekvárt - keverés nélkül, de igen megbízható eredményességgel.

Szilvalekvár
Kaldeneker György konyhájában ilyen a szilvadzsem. Recept itt.

Hungarikum a szilvórium

Évszázadok óta kedvelt ital honunkban és számos más országban is a szilvából készült pálinka, a szilvórium, amelyet az Európai Unió is védett magyar terméknek, hungarikumnak fogadott el. Ez a nemes ital az irodalom számos alkotásában megjelenik. Schwartner Márton statisztikus a l8. században már ezt jegyezte fel a naplójában: "Itt készül (t.i. a Szerémségben) az egész Magyarországon híres szilvapálinka.... amelynek gyakori élvezetétől több szlovákot ért az idő előtti halál, mint a török kardtól."

Szilva a népi gyógyászatban

A szilva a népi gyógyászatban is helyet kér magának: a leveléből hideglelés elleni teát főztek, székrekedés ellen használták és szájöblítő szert is készítettek belőle. A modern élelmiszeripar sokféle készítményt állít elő szilvából: ilyen a fagyasztott szilvás gombóc, a befőtt, a dzsem és az ivólé is - hogy csak a leggyakoribbakat említsem.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR