Hogyan aszaljunk szilvát?

Hogyan aszaljunk szilvát?

Néhány egyszerű lépésben bemutatjuk a szilvaaszalás menetét. Nem bonyolult, bárki nyugodtan kipróbálhatja!

A házilag elrakott gyümölcsre - mirelitre, befőttre, szárított, aszalt finomságokra - általában az egész család rájár. Hamar el is fogy az egészséges, tartósítószer-mentes nass, nincs hát más választásunk, mint időről időre feltölteni a megcsappant készleteket!

A szilvával sincs ez másképp; gyakorlatilag bármilyen szilvát megszáríthatunk, aszalhatunk.

aszalt szilva

A szilva szárítógépben való dehidratálása, aszalása az egyik legegyszerűbb tartósítási mód. 20-30 perc előkészítés után már a gépben is van a szilva, utána már csak rá kell néznünk időnként, megforgatnunk a szilvákat, szükség esetén megcserélnünk a szárító alsó-felső tálcáit, a végén pedig - úgy 10-12 óra elteltével - bezacskóznunk a ráncosra aszalódott gyümölcsöt. A legjobb az egészben, hogy a munka legjavát a szárítógép végzi el helyettünk, miközben mi végezhetjük a szokásos napi teendőinket.

Szilvaaszalás lépésről lépésre

1. A megmosott szilvaszemeket vágjuk félbe, válasszuk el a magjuktól.

2. A félbevágott szilvát helyezzük el a szárítógép tálcáin. Ha a gyümölcsöt a héjas felével lefelé rakosgatjuk a tálcára, kevésbé fog odaragadni.

3. A félszilvákkal teli szárítót kapcsoljuk be. Az aszalás ideje a szárítógép típusától függően eltérhet; jellemzően 10-12 óra elegendő az aszalvány elkészítéséhez.

aszalt szilva 04

4. 4-6 óránként ellenőrizzük az aszalódó szilvákat. Az egyenleges aszalódás érdekében – ha szükséges – változtassunk a tálcák sorrendjén: az alsók kerüljenek felülre, a felsők alulra.

5. Amikor a félszilvák már nem csillognak, száraznak tűnnek, fordítsuk meg őket. Minél szárazabbak, annál könnyebben válnak el a tálcáról. Ha még túl sok bennük a nedvesség, várjunk egy kicsit a megfordítással.

6. Az aszalási művelet utolsó szakaszában 2 óránként ellenőrizzük, hogy állnak a félszilvák a szárítógépben. A megaszalódott, kész darabokat vegyünk ki és tegyük zacskóba, a többinél várjunk még, amíg teljesen megaszalódnak. A kész aszalványból már nem tudunk nedvességet kinyomni, de az állaga még mindig puha, képlékeny.

aszalt szilva 05

7. A szárítógépből kivett és teljesen kihűlt aszalt szilvát töltsük üvegekbe vagy vastag fagyasztó tasakokba (a tasakokból nyomjuk ki a levegőt lezárás előtt). A kellően megaszalt gyümölcs szobahőmérsékleten is eláll, hűtésre nincs szükség.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR