A törzsén is hozza meseszép virágait a júdásfa

A törzsén is hozza meseszép virágait a júdásfa

Április közepén magról vethetjük.

A júdásfa (Cercis siliquastrum)  különleges látvány a kertben, mivel a lilás, rózsaszínes vagy fehér virágait nem csak a (legalább második éves) ágakon, de akár a törzsön is hozhatja. A jelenség neve kauliflória.

judasfa viragait torzsen is 02

A Földközi-tenger vidékéről származó növény a pillangósvirágúak közé tartozik. Lombhullató, kis vagy közepes méretű, inkább bokorszerű fát nevel, amely gyakran többtörzsű.

A levelei vesealakúak, a virágok még lombfakadás előtt nyílnak. Lapos, hosszú hüvelytermései ősztől a következő tavaszig a fán maradnak. Az ’Applachia Red’ fajta kerekded levelei vöröses színűek.

judasfa viragait torzsen is 03

A júdásfa a jó vízáteresztő képességű, inkább száraz, védett helyet kedveli. Tűri a szárazságot, de a fiatalabb fákat aszályos időben öntözni kell. Fiatalon fagyérzékeny. A metszést is bírja, a koronaformát akár alakíthatjuk is. Számos fajtája létezik sötétebb lombbal, vagy akár csüngő ágakkal, kisebb termettel.

judasfa viragait torzsen is 04

A júdásfa csemeteként nagyon gyorsan nő, de tízéves kora körül lelassul a növekedés üteme. Idős korban nem viseli jól az átültetést.

A neve onnan ered, hogy a néphit szerint virágai Krisztus vérét szimbolizálják, a lapos magvak pedig a júdáspénzt. Azt is tartják, hogy Júdás egy ilyen fára akasztotta fel magát Jézus elárulása miatt érzett lelkifurdalásában.

judasfa viragait torzsen is 05

Április közepén magról vethetjük, a magok a hüvelytermésben lapulnak. A tapasztalat szerint a forrázás elősegíti a magok csírázását.

judasfa viragait torzsen is 06

judasfa viragait torzsen is 08

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?