A varázslat titka: így kerül a gyümölcs az üvegbe

A varázslat titka: így kerül a gyümölcs az üvegbe

Készül az ágyas pálinka.

Hatalmas gyümölcsök az üveg alján, vajon hogyan kerülnek oda? A hobbikertész számára a legkézenfekvőbb megoldás, ha egyből beleneveli, belenöveszti. Bagosi Ágnes korábban sokat olvasott a technikáról, idén kipróbálta. El is mondja, mit hogyan csinált:

Az ötlet az ágyas pálinkához már rég megfogalmazódott bennem, évekkel ezelőtt tüzetesen utánaolvastam. Mivel szeretek minden számomra újat kipróbálni, habár magam nem iszom alkoholt, de egy kihívásnak tartottam, ezért megpróbáltam.

Egy éve költöztünk egy hatalmas kertes házba, ahol 10 gyümölcsfa már volt és mi ültettünk még hatot. Beköltözésünkkor már nem volt lehetőség az ágyas pálinkakészítés kipróbálására, mert már hatalmas gyümölcsök voltak a fákon. Maradt az idei tavasz.

 

A gyümölcs kiválasztása és előkészítése

Az üvegbe mindenképp csak egészséges gyümölcs kerülhet, ezért meg kell győződni arról, hogy nincs-e sérülése. A gyümölcs kiválasztása májusban történik, amikor a körtebabák még 20 mm-esek. Kiválasztás után az ágat le kell mosni, illetve a leveleket el kell távolítani.

A megfelelő üveg

Ezután kerülhet rá a palack. Mindenképp olyan palackot kell vásárolni, amibe a 20 mm-es körte még belefér. Ez ugyanígy működik szilvával is.

Így rögzítsük

Miután a palackot ráhúzzuk a körteágra, kötéllel vagy dróttal rögzítjük a palackot a felette lévő ághoz mindenképp úgy, hogy egy kicsit a palack alja felfelé legyen.

Már csak várni kell...

Innentől a többi a természet dolga. Az esőtől védett gyümölcs immár a saját üvegházában fejlődik. Ajánlott több darabbal próbálkozni, mert sajnos előfordul, hogy a gyümölcs bepenészedik.

agyas korte uveg 04

Ha eljött a szüret ideje

Szeptemberben vagy október elején óvatosan le kell oldozni a palackot, majd a körtét szárastól leválasztani az ágról.

Végül amikor ez megtörtént, a palackot a gyümölccsel együtt ki kell mosni tiszta vízzel. Ezután mehet rá a gyümölccsel azonos ízű házi körtepálinka, vagy lehet bolti is, de a házi pálinka hűebben adja vissza a gyümölcs izét.

Körülbelül egy év, mire jól összeérnek az ízek.

Kapcsolódó cikk a balintgazda.hu-n: Hogyan növeszthetek körtét pálinkás palackba?

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?