Nem csalás, nem ámítás: most kiderül, hogyan kerül a körte a palackba!

Nem csalás, nem ámítás: most kiderül, hogyan kerül a körte a palackba!

Az ágyas pálinka készítésének egyik titka.

Aki először találkozik egy szűkebb szájú palackba zárt körtével, talán elsőként azt kérdezi, vajon hogyan került a gyümölcs oda. A trükk nem olyan bonyolult, azonban van néhány dolog, amit tudni és betartani érdemes vele kapcsolatosan. Németh Roland  nemrégiben osztotta meg a Kertészkedők Klubjában hónapok kitartó várakozásának eredményét: egy palackba nőtt körtét. A következő sorokban ő osztja meg olvasóinkkal, melyek azok a szempontok, amelyekre figyelni kell, ha hasonló "varázslat" végrehajtására vállalkozunk:

korte tort falu uvegben 02

Végtelenül egyszerű, tavasszal virágzás után, a termés megjelenésekor, mikor még befért az üveg száján, ráhúztuk az üveget úgy, hogy a leveleket és szennyeződéseket az ágról addig, amíg az ág az üvegbe ér, eltávolítottuk.

korte tort falu uvegben 03

Az üveget a szomszédos ághoz úgy kell rögzíteni, hogy a víz és pára ki tudjon csepegni, hisz egy kis foltnyi víz is bealgásodhat.

Arra is figyelni kell, hogy olyan ágat válasszunk, illetve úgy rögzítsük alaposan, hogy a kis körte az üvegben középen legyen, ne érjen az üveg falához, illetve annyira vékony legyen az ág, hogy mellette a levegő bejusson.

korte tort falu uvegben 04

Valamint ne érje közvetlen tűző nap – ilyen lehet egy belsőbb ágacska, a többi levéltől védve.

A későbbiek során a termés növekedésekor szerintem arra kell figyelni még és a drótokkal úgy igazítani az üveget, hogy ne érjen továbbra se az üveg falához a körte. Ezért az ágacskát is rögzítettem a szomszéd vastagabb ághoz külön. Legalábbis én ezekre figyeltem.

korte tort falu uvegben 05

Javasolt szerintem az általunk használt üvegtípus, amely nevezzük úgy, nem kerek, hanem tört falú, így az érkező napsugarakat szétszórja.

Ha mindez megvan, már csak várni kell. Minden esős és szelesebb idő után aztán szaladtunk nézegetni, hogy minden rendben van-e.

korte tort falu uvegben 06

Azt tapasztaltuk később, hogy amikor a fa összes termését begyűjtöttük, az üveges körte volt az utolsó, mert lassabban érett.

Szerintem célszerű így is előbb leszüretelni, mint hogy teljesen puhára érjen, mert talán tartósabb lesz a pálinka alatt, s kevésbé mállik szét, zavarossá téve a nedűt.

Természetesen többször kóstolt, isteni házi körtepálinkával öntöttük fel csordultig, nem hagyva levegőt az üveg szájánál.

korte tort falu uvegben 07

Izgultunk 3 hónapot, de sikerült. Első alkalom volt, de jövőre több üveggel indulunk neki!

Mielőtt feltöltöttük, természetesen tiszta vízzel óvatosan átmostam, az üveg belső falára tapadt apróbb szennyeződéseket pedig hurkapálcikára csavart vattával távolítottam el.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR