Hogyan lesz spárgatökből narancs ízű lekvár? Mutatjuk!

Hogyan lesz spárgatökből narancs ízű lekvár? Mutatjuk!

Nem is gondolnánk, milyen egyszerű elkészíteni! Kezdők is bátran kipróbálhatják, íme a recept!

A spárgatök hálás növény, bő terméssel ajándékozza meg a kertészt, ha megfelelő gondozást kap. Szereti a tápanyagban gazdag talajt, a napos helyet és a sok vizet.

Nagy Ernőné spárgatökből főzött narancs ízű lekvárt. Az alábbiakból megtudhatjuk, pontosan hogyan.

"Annak az ötlete, hogy tökből készüljön lekvár onnan jött, hogy sajnálatos módon az idei évben nem termett gyümölcs az időjárásnak köszönhetően. Spárgatök viszont nagyon sok, amivel szerettem volna kezdeni valamit. Interneten keresgéltem a hasznosítására lehetőségeket, találtam is ananászos változatot. Azt is megpróbáltam, de mivel az ananászt nem szeretem, nem nagyon jött be. Majd jött egy gondolat a narancsos változatra. Megpróbáltam és nagyon ízlett. Azóta már több alkalommal készítettem, mindig kis mennyiségben a könnyebb kezelhetőség miatt.

spargatokbol narancs izu lekvar 02

Szükséges hozzá spárgatök vagy cukkini, annyi narancsszörp (vagy olyan, amilyen ízű lekvárt szeretnénk), hogy a felkockázott vagy legyalult tököt ellepje. Fedő alatt a szörpben puhára pároltam. A megfőtt tököt botmixerrel pépesítettem. Reszelt narancshéjjal és kifacsart levével ízesítettem. Karácsonyról maradt Kotányi narancsos cukrot is tettem hozzá.

spargatokbol narancs izu lekvar 03

A pépesített tököt Dzsemfix 3:1 és az útmutatón megadott cukormennyiséggel pár percig összeforraltam. Forrón üvegekbe töltöttem, 5 percre fejre állítottam és plédbe burkolva hagytam kihűlni.

spargatokbol narancs izu lekvar 04

A tisztaságra nagyon kell figyelni, mint minden befőzés során.

Meddig áll el? Nem tudom, de remélhetőleg sokáig. Kamrapolcon tárolom, viszonylag hűvös helyen.

spargatokbol narancs izu lekvar 05

Felhasználni palacsintába, süteményekbe és lekváros kenyérként fogom.

Ismerősöm kérésére pár üvegecskét chili paprikával is ízesítettem. Még nem lett tesztelve, nem tudom milyen lett. Valamint 1-2 üvegbe tettem mézeskalács fűszerkeveréket a karácsonyi sütikhez. Csak remélni tudom, hogy jó lesz."

spargatokbol narancs izu lekvar 06

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR