Ismerd meg a chayote-ot, a szubtrópusi növényt, melynek levele árnyékot ad, termése ételt, és amely nálunk is sikerrel nevelhető!
Dél-Amerikából származik, de világ körüli útra indult
A chayote (avagy Sechium edule) nem egy hétköznapi tök. Dél-Amerikából származik, és eredetileg Mexikó és Közép-Amerika vidékein őshonos. Az őslakosok évezredek óta fogyasztják. Később a chayote bejárta a világot, és most már mindenütt felfedezhetjük, ahol meleg, szubtrópusi éghajlat uralkodik.
Szereti, ha elküldik melegebb éghajlatra
Most, hogy megismertük a chayote származását, lássuk, hogy hogyan teremhet nálad is. A chayote nem bánja, ha meleg van, és szereti a párás levegőt. Még a legnagyobb napsütésben is boldog, és miután kifejlődik, akár 7-10 méter magasra is felkúszhat a kerítésen vagy egy támogató oszlopon. Ne lepődj meg, ha a kerted egy kis őrült, növényekkel teli dzsungellé alakul – a chayote imádja a napot és a meleget. Az ideális helye tehát napos, de nem perzselő, szélvédett terület, ahol víz is bőségesen akad.
Imád létrázni
Fontos, hogy adjuk meg neki a megfelelő támogatást, biztosítsunk számára támrendszert, hogy kiváltképp a termése ne lógjon le a földre! A chayote növény egyébként évente egyszer terem. A virágzási időszak után a termés, mely gömbölyű, zöld, keményebb héjú tök formában jelenik meg, a nyár végén vagy kora ősszel éri el a megfelelő méretet.
Mit lehet kezdeni a termésével?
A chayote sokféleképpen felhasználható, és minden formában próbálgatva megmutatja, hogy nemcsak szép, de ízletes is! A héja ugyan nem ehető, de a húsát különböző módokon készíthetjük el. Érdemes például nyersen fogyasztani salátákban, vagy akár főzni, elkészíteni pörköltként, sőt sütni is. Az íze enyhén édes, és állaga hasonló a cukkinéhoz, tehát könnyedén beilleszthető mindenféle zöldségételbe.
A chayote nagyszerű tápanyagforrás lehet, különösen azok számára, akik szeretnének egészséges zöldséget beiktatni az étrendjükbe.
Jótékony hatásai
- Gazdag tápanyagokban: a chayote rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, így hozzájárulhat a napi szükségletek fedezéséhez. Magas a C-vitamin-tartalma, amely erősíti az immunrendszert és segíthet a bőr egészségének megőrzésében.
- Alacsony kalóriatartalom: a chayote rendkívül alacsony kalóriatartalmú zöldség, így ideális választás azok számára, akik szeretnének fogyni, vagy figyelnek a kalóriabevitelre. Ezen kívül magas víztartalma segíthet hidratálni a testet.
- Magas rosttartalom: a chayote jelentős mennyiségű rostot tartalmaz, amely jótékony hatással van az emésztésre. A rostok segíthetnek a bélflóra fenntartásában, és elősegíthetik a rendszeres bélmozgást, ami a székrekedés megelőzésére is jó hatással van.
- Alacsony glikémiás index: A chayote alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, így segíthet fenntartani a stabil vércukorszintet, és ideális választás a cukorbetegek számára, mivel nem okoz hirtelen vércukor-emelkedést.
- Segíthet a szív egészségének megőrzésében: a chayote-ban található kálium, antioxidánsok és rostok hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, csökkenthetik a vérnyomást, és javíthatják a szív működését.
Hazai sikertörténet: Kató Tamás Rakamazon így gondozza sikerrel a kertjében a növényt
"Hobbikertészként szeretem a ritka, különleges növényeket. Két évvel ezelőtt találtam rá a chayote tökre egy Facebook-hirdetésben, és rendeltem is három darab termést. Az első évben egy szőlőlugasra futtattam fel, mivel elég erős támrendszerre van szüksége. Meglepően gyorsan növő növény, hamar nagy területet képes befedni, és sok termést hozott egy-egy példány. Ezért 2024-ben elhatároztam, hogy az egész kertemben 2 méter magas lugasokat készítek, amelyekre árnyékolás céljából felfuttathatom a chayote tököt.
A chayote-t "egymagvú töknek" is nevezik, mivel egy mag található a termésében. Nekem a tüske nélküli fajtája van. A termést tavasszal kell ültetni, de nem szabad kiszedni a magot a termésből. A chayote rendkívül jól tárolható: száraz, sötét, hűvös helyen, mint a krumpli. Télre így érdemes elrakni. Tavasszal, ha a földre helyezzük a terméseket meleg, nedves környezetben, nagyon gyorsan fejlődésnek indulnak. Jól látható, hogy a termésből a mag kitüremkedik, majd megjelenik a hajtás és a gyökérzet.
Március elején érdemes elkezdeni a palántanevelést, mivel 4-5 hónap, mire a növény termőre fordul. A chayote-t napos helyre kell ültetni, tápanyagban gazdag talajt igényel, és sok öntözést kíván. Gondozása rendkívül egyszerű, hazánkban nincs kártevője, és gombás betegségekre sem hajlamos. Permetezésre nincs szükség. Nem igényel metszést, csak érdemes vezetni a hajtásokat, hogy arra fussanak, amerre szeretnénk, hogy terjeszkedjenek.
A felhasználása rendkívül sokoldalú. A növény szinte minden része fogyasztható, a magoktól kezdve a húson és a külső héjon át egészen a gyökérgumóig. Ugyanúgy ehetjük nyersen, mint sütve, főzve vagy párolva. Hozzáadhatjuk salátákhoz, különféle ragukhoz, készíthetünk belőle levest, de akár a cukkinihoz hasonlóan töltve is finom csemege, sőt turmixokba is belekeverhetjük. Akárhogy is tálaljuk, igazán egészséges és ízletes ételnek bizonyul."
Rengeteg hasznos tápanyagot – vitaminokat, ásványi anyagokat és növényi rostot – tartalmaz, emellett alacsony a kalória- és zsírtartalma, továbbá szénhidrátokban és nátriumban is szegény. Az előbbiek miatt szinte bármilyen diétás étrendben kiválóan megállja a helyét. Egyetlen termés tartalmazza az ajánlott napi B9-vitamin, vagyis folsavbevitelünk 47 százalékát, míg C-vitaminból a napi szükséges adag 26 százalékát teszi ki. Emellett K-vitamin, B6-vitamin, mangán, réz, cink, kálium és magnézium is nagy mennyiségben található benne.
Képek: Kató Tamás