Mikor ajánlott a téli metszés és mire ügyeljünk közben?

Mikor ajánlott a téli metszés és mire ügyeljünk közben?

Elő a metszőollóval!

Noha télen a hideg és a fagy az úr a kertben, ez az időszak is telhet munkával, metszeni ugyanis télen is lehet. Sőt, a lombhullató fajok kb. 90 %-a esetében ajánlható a téli metszés! Érdemes a művelethez egy viszonylag enyhe, napos napot választani.

A fák és bokrok ilyenkor nyugalmi állapotban vannak. és egészen addig csattogtathatjuk a metszőollókat, amíg a rügyek mozgolódni kezdenek. Azaz november közepétől kb. március közepéig tudjuk a visszavágásokat elvégezni. Sokkal egyszerűbb akkor átlátni az ágakat, amikor nincsenek rajtuk levelek és a hideg évszakban a fertőzés terjesztésére is kevesebb az esély.

Az örökzöldeket elsősorban a növekedési időszakban metsszük, nem télen.

Néhány szabályt fontos betartanunk a sikeres munka érdekében:

Legyen világos elképzelésünk a metszés előtt arról, hogy mit is szeretnénk elérni. Fontos, hogy ne akarjuk ráerőszakolni a terveket a növényre, számos faj a maga természetességében mutat legszebben. Tulajdonképpen akkor végezzük jól a dolgukat, ha a fa vagy bokor úgy fest, mintha nem nyúltunk volna hozzá.

Távolítsuk el a nemkívánatos ágakat. Ugyancsak szabaduljunk meg az elhalt, elszáradt, sérült ágaktól. Távolítsuk el a vízhajtásokat is.
Szabaduljunk meg a keresztező hajtásoktól is. Kezdjük a legnagyobbal, majd haladjunk a kisebbek felé. Kivételek persze lehetnek, ha később egy keresztező ág eltávolítása torzítja az összképet.

Ritkítsuk a koronát. A közepéről kiindulva és a szélek felé haladva ritkítsuk az ágakat, hogy szellősebb, levegősebb koronát kapjunk. Sose metsszük le az ágak több, mint negyedét egy szezon alatt, mert a drasztikus visszavágás csak a vízhajtások fejlesztését serkenti. A ritkítás főként azon fajoknál fontos, amelyek fogékonyak a gombabetegségekre.

Lassan haladjunk. Álljunk meg gyakran, lépjünk hátrébb és szemléljük meg a fát. Legyen a fa egyensúlyban, szimmetrikus összképpel.

Mindig rügyre vagy hajtásra vágjunk vissza. Sose hagyjunk ’kalaptartó’ csonkot, nyitott végeket. Ideális esetben a rügy kifelé néz, így az ág is kifelé fog nőni.

teli metszes mikor ajanlott 02

Mérjük fel a kártevőket. Télen az ágakon gyakran különféle bogarak, molyok petéit látni. Szedjük le ezeket kézzel, vagy metsszük le az ágakat, hogy elkerüljük a tavaszi-nyári kártételt.

Figyeljük a kórokozókat is. Keressük az elhalásokat, burjánzásokat, léziókat, hólyagokat, sötét foltokat, amelyek az ágráknak és egyéb kórokozóknak a tünetei lehetnek.

Ne felejtsük el fertőtleníteni a szerszámokat. Télen se maradjon el a metszőolló, fűrész fertőtlenítése, hogy megelőzzük a betegségek terjesztését.

Gondoskodjunk a biztonságról. Metszés közben ajánlott a szemet is védeni a felpattanó ágdarabkák ellen, nagyobb ágak vágásánál pedig a fejet is.

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?