Álljunk meg egy cseppet: így néz ki a cseppecskevirág!

Álljunk meg egy cseppet: így néz ki a cseppecskevirág!

A cseppecskevirág az utóbbi idők egyik legnépszerűbb virágkötészeti kelléke. Sokan azonban mégsem ismerik még. Ezen szeretnénk most változtatni!

A cseppecskevirág (Osteospermum) a díszkertek közkedvelt egynyári virága, amelyet mi is minden további nélkül nevelhetünk a kertünkben, de akár az erkélyen, balkonládában is. Érdemes megemlíteni, hogy léteznek évelő, fagytűrő, örökzöld változatai is. Lássuk, hogyan kell a gondját viselnünk, hogy sokáig gyönyörködhessünk e mutatós, dekoratív virágban!

cseppecskevirag 02

A cseppecskevirág gondozása

A cseppecskevirág őshazája Dél-Afrika, így érthetően az olyan időjárási körülmények a legideálisabbak a számára, amelyek megközelítik az eredeti élőhelyén uralkodó klímaviszonyokat. Következésképpen meleg- és napfénykedvelő növényről van szó. Jó vízelvezetésű, laza talajt igényel, és egyik nagy előnye, hogy viszonylag jól viseli a száraz talajviszonyokat is.

Margarétához hasonló virágait gyakran nagy tömegben hozza. A virágok színe lehet bíborlila, rózsaszín, sárga vagy fehér. Hogy a virágzást meghosszabbítsuk, az elvirágzott hajtásokat rendszeresen távolítsuk el.

cseppecskevirag 03

Ahogy említettük, a cseppecskevirág nálunk jellemzően egyéves növény, és mint ilyen, hasznára válik egy kis extra tápanyag-utánpótlás. Mindemellett tudjunk róla, hogy azon kevés virágok közé tartozik, amelyek jobb híján silány, rossz minőségű talajba ültetve is élnek és virulnak.

A cseppecskevirág általában a nyár elején kezd virágozni. Ha azonban magról neveltük, esetenként előfordulhat, hogy csak a nyár vége felé bont először szirmot. Fajtától függően 30-50 cm magasra nő.

cseppecskevirag 04

Cseppecskevirág nevelése magról

Cserepes cseppecskevirágot rendszerint a legtöbb növényárudában be tudunk szerezni, de természetesen a magról való nevelésével is megpróbálkozhatunk. A magvetés idejével kapcsolatban azt kell tudnunk, hogy rendszerint ugyanabban az időben kell sort kerítenünk rá, mint a legtöbb egyéves esetén, azaz körülbelül 6-8 héttel az utolsó fagynap előtt.

A cseppecskevirágnak a csírázáshoz világosságra, fényre van szüksége, ami azt jelenti, hogy elég egyszerűen az ültetőkeverék felszínére elhintenünk a magokat. Semmiképp ne takarjuk be a magokat földdel, csak tartsuk az ültetőkeveréket nedvesen. A csíráztatóedényt állítsuk egy hűvös, jól megvilágított helyre. A csírázás elősegítésére ne használjunk melegítőlámpát vagy hasonlót, a magok ugyanis nem kedvelik az ilyen fajta váratlan hőhatást.

cseppecskevirag 05

A magok kb. 2 hét alatt kihajtanak. Miután a növekvő palánták magassága elérte az 5-7 cm-t, egyenként ültessük szét azokat külön-külön cserepekbe, hogy azokban fejlődjenek tovább, amíg a fagyveszély elmúltával ki nem ültethetjük azokat a szabadba.

A fagyok elmúltával kiültethetjük tehát a fiatal növényeket a kertbe. Az optimális fejlődésük érdekében ajánlott ültetőtávolság 30-45 cm.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR