Milyen növényt ültessek az almafa alá?

Milyen növényt ültessek az almafa alá?

Vannak növények, amelyek nem csupán jól érzik magukat az almafa koronája alatt, de nagyban hozzá is járulnak annak egészséges fejlődéséhez.

Van, amikor megtörténik, hogy hiába várunk türelmesen, hogy beérjen az almafákon a termés és megkezdődhessen a szüret, mikor reggel kimegyünk a kertbe vagy a gyümölcsösbe, megdöbbenten tapasztaljuk, hogy az őzek már megelőztek bennünket. Ha azonban kellő gonddal választunk társnövényeket az almafák mellé, elérhetjük, hogy az őzek máshová menjenek, ha egy kis éjjeli nassolásra vágynak.

Az alábbiakból kiderül, melyek azok a növények, amelyek jól fejlődnek az almafa közelében, miközben segítenek megvédeni azt az őzek és más nem szívesen látott betolakodók csillapíthatatlannak tűnő étvágyától.

almafa tarsnovenyei 01

Az almafa ideális társnövényei

Az európai országok kertészei már évszázadok óta folytatják azt a jól bevált kertművelési gyakorlatot, hogy maximálisan kihasználva a teret vegyesen termesztenek gyümölcsöt, zöldséget, fűszer- és gyógynövényeket, illetve nevelnek dísznövényeket a kertben. Mindezt úgy valósítják meg, hogy a különböző növényfajták egymás javát tudják szolgálni. Bevált módszer például az alacsony termetű gyümölcsfák kordonos nevelése során azokat olyan növényekkel körbeültetni, amelyek egyrészt elűzik a kártevőket, másrészt hozzájárulnak a fák egészséges fejlődéséhez. Ezek a termőterületek rendszerint úgy kerülnek megtervezésre, hogy valamilyen termény mindig épp készen álljon a betakarításra, miközben egy másik növény épp virágba borul. Ez a fajta kertkialakítás nem csupán hasznos, hanem esztétikai szempontból is előnyös, hiszen rendkívül kellemes látványt nyújt a szemlélőnek.

Az ideális társnövények segítenek elűzni a kártevőket, vonzzák a hasznos rovarokat, köztük a méheket, valamint elősegítik a közelben lévő többi növény optimális fejlődését. A társnövények hasznosak továbbá a nedvesség megőrzésében, valamint a gyomok visszaszorításában. Egyesek olyan élő talajtakaróként funkcionálnak, amely a lenyírása után a talajon hagyva lebomlik és általa értékes tápanyagokkal gazdagodik a fa gyökérzónája. Egyes társnövények értékét az adja, hogy hosszú karógyökérzettel rendelkeznek, amely a talaj mélyebb rétegeibe hatolva értékes tápanyagokat és nyomelemeket szállít talajfelszín közelébe, kedvezve ezzel az összes környező növénynek.

almafa tarsnovenyei 04

Mit ültessünk az almafa alá?

Számos különböző növény létezik, amely az almafa hasznos társa lehet. Az alábbi növények mind ezek közé tartoznak. Elűzik a kártevőket, nem beszélve arról, hogy lebomlásuk során gazdagítják, tápdússá teszik a talajt:

almafa tarsnovenyei 03

A bársonyvirág, a gilisztaűző varádics, az izsóp és a nárcisz szintén távol tartják az almafa sok kártevőjét.

Az almafa társnövényének ültetett metélőhagyma segít megelőzni az alma ventúriás varasodását, továbbá elriasztja az őzeket és a nyulakat. Legyünk azonban óvatosak vele, mivel gyors szaporodásnak indulhat.

Egyes somfélék és a spanyol turbolya olyan hasznos rovarokat vonzanak, amelyek az almafa kártevőivel táplálkoznak. Az almafa elég sűrűn ültetett társnövényei a gyomokat is hatékonyan visszaszorítják, elnyomják.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR