Áprilisi munkák a kertben: íme, a 3 legfontosabb!

Áprilisi munkák a kertben: íme, a 3 legfontosabb!

Gyerünk a zöldbe.

Áprilisban már semmi sem tarthat vissza minket a munkálatoktól, megkezdődik az igazi kerti szezon. Számtalan feladat vár ránk a veteményben, de a dísznövényágyásokban is, és a fűvel is ideje kezdeni valamit.

Lássuk, melyek a legfontosabb teendők!

A gyep kora tavaszi ápolása

Amint a nárciszok teljes virágjukban pompáznak, a füvünk is újra nőni kezd. A szezon elején először is kezeljük gyeptrágyával, majd normál magasságig (kb. 4 cm) nyírjuk le. 2-3 héttel a tápanyagpótlás után ajánlatos rövidre nyírni (kb. 2 cm-re), majd a gyepet megszellőztetni. Az éles kések eltávolítják a filcesedett, mohás, száraz részeket, és a gyökereket ismét megfelelő mennyiségű oxigénhez juttatják. Közvetlenül ezután vessük felül a kopasz foltokat, hiányos területeket fűmaggal. Így marad a gyepünk szép zöld és életerős az új szezonban is.

aprilisi munkak 3 fontos 02

Vetések a kiskertben

Amikor áprilisban a talaj már valamennyire felmelegszik, a veteményben elvethetjük az első magokat. Az ágyásokba kerülhet már spenót, karfiol, zöldborsó, sárgarépa, retek, salátafélék. Ügyeljünk minden fajnál az ajánlott vetési mélységre és sortávolságra! A fiatal palánták (karalábé, póréhagyma, mángold) is elültetésre kerülhetnek.

aprilisi munkak 3 fontos 03

Terítéken a dísznövények

Az április ideális időszak arra, hogy a dísznövények egy részét elültessük a kertbe. Ilyenkor költözhetnek be az örökzöld bokrok, így például a rododendronok, a díszfüvek, pl. japánfű, és a talajtakarók, pl. a gólyaorr. Ahhoz, hogy sikeresen fejlődhessenek, fontos a jó talajelőkészítés. Lazítsuk meg a talajt, távolítsuk el a gyomokat, és ha szükséges, dolgozzunk be komposztot is. A kötött, agyagos talajt némi homokkal tehetjük lazábbá, jobb vízáteresztővé.

aprilisi munkak 3 fontos 04

A rododendronok szeretik, ha ültetés előtt a talajt lombkomposzttal vagy kéreghumusszal javítjuk. A gyökérlabdájuk néhány cm-re álljon ki a földből ültetésnél. Függetlenül attól, hogy mit ültetünk, mindig vegyük figyelembe a növény egyedi igényeit (napos vagy árnyékos hely, nedves vagy száraz talaj stb.), és az ültetést követően alaposan öntözzük be.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?