Szeptemberi teendők a kiskertben: téliesítünk, zöldet vetünk

Szeptemberi teendők a kiskertben: téliesítünk, zöldet vetünk

Szorgos hetek.

Lassan közeleg a tél, szüretelünk, betakarítunk, védett helyre visszük az érzékeny növényeket, ugyanakkor ősszel már a jövő tavaszra is készülődünk. Sok a tennivalónk, lássuk, melyek a legfontosabbak!

  • Irány a telelőhely: vigyük a fagyérzékeny cserepeseket és kaktuszokat a telelőhelyükre, mielőtt az első kemény fagyok megérkeznek.
  • Itt az idő az ültetésre: Itt az ideje a szabadgyökerű cserjék ültetésének. Így télig még elegendő idejük lesz megerősödni, begyökeresedni. Ne felejtsük el rendszeresen öntözni őket, különösen akkor, ha nagyon száraz az ősz.
  • Virághagymák ültetése: Annak érdekében, hogy tavasszal virítsanak a tulipánok, nárciszok és társaik, most kell őket a földbe ültetni. Különösen természetesnek hat majd az elrendezésük, ha egy marék hagymát egyszerűen ledobunk az ágyásra, és oda dugjuk el őket, ahova épp kerültek. A tulipánhagymákat ajánlatos ültetőkosárba tenni, mert a vakondok is szeretik őket.

szeptemberi teendok teliesitunk 03

  • Ősszel virítók ültetése: amikor az erkélyen, ablakban, balkonládában lévő virágaink csúnyává válnak, ideje cserélni őket. Az ősszel virító krizantémok, árvácskák, őszi rózsák, ciklámenek, hangák, erikák ideje most jön el: szép színfoltot jelentenek a hidegebb napokon is.

szeptemberi teendok teliesitunk 04

  • A rózsa virágzásának meghosszabbítása: az elnyílt, elszáradt virágokat vágjuk le, így újra fog virágokat hozni a rózsánk, egészen az erősebb fagyokig.
  • Ragasztócsíkok a fa törzsén: ősszel újra itt az idő, hogy feltegyük a ragasztócsíkokat, a kis téliaraszolók ugyanis ilyenkor másznak fel a gyümölcsfák törzsén, hogy petéiket a rügyekre tegyék. Azért, hogy tavasszal ne a hernyók kártételével kelljen törődnünk, érdemes most elhelyezni a ragacsos gyűrűket az alma, cseresznye, szilvafák törzsén.
  • Vízhajtások levágása: a gyümölcsfákon előtörő vízhajtásokon nem nő virág, nem hoznak gyümölcsöt, csak feleslegesen rabolják a növény energiáját.
  • Zöldtrágya vetése: hogy a kiürült ágyak ne heverjenek üresen, érdemes zöldtrágyát vetni, ami szerves anyaggal gazdagítja a talajt.

szeptemberi teendok teliesitunk 05

  • Sárgarépa betakarítása és tárolása: a későn érő sárgarépát most szüretelhetjük és rögtön mehet a téli tárolóba, de csak az egészséges, ép, foltmentes gyökérzöldségeket tároljuk. A hozzátapadt földet csak durván távolítsuk el – ez megakadályozza a kiszáradást a tárolás során. Helyezzük őket rétegenként nedves homokkal töltött dobozokba. A tárolóhelység hőmérséklete nem haladhatja meg az 5 °C-ot, az ideális páratartalom 80-90%.

szeptemberi teendok teliesitunk 02

  • Ribizli szaporítása: most érdemes a jótermő ribiszkéről dugványt szedni. Ehhez az egyéves hajtásokról vágjunk dugványt. Vágjuk vissza a leveleket és a hajtáscsúcsot, és helyezzük a dugványokat 20-30 cm mélyre, 10 cm távolságra, homok-föld keverékbe. Öntözzük be jól és fedjük 2 cm-nyi komposztfölddel. A következő ősszel a begyökeresedett dugványokat kiültethetjük a kertbe.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?