Ezt a 4 konyhakerti növényt már áprilisban betakaríthatod!

Ezt a 4 konyhakerti növényt már áprilisban betakaríthatod!

Áprilisban megszaporodnak a teendők a veteményesben: eljött végre a magvetés és palántázás ideje. De a hónap mást is tartogat a szorgalmas kertészek számára: megkezdhetjük számos primőr zöldségféle, például az előhajtatott rebarbara betakarítását.

Lássuk, többek között melyek azok a népszerű konyhakerti növények, amelyek a korai, áprilisi betakarítás lehetőségével örvendeztetnek meg bennünket!

Előhajtatott rebarbara

A korai termesztéshez előhajtatott rebarbara húsos levélnyelei készen állnak a betakarításra, ha nyolc héttel ezt megelőzően a palántákat műanyag vödörrel vagy fóliával takartuk. A betakarítandó levélnyeleket ne vágjuk, hanem óvatosan, csavaró mozdulattal törjük ki. Vigyázat, a növény zöld lombja nem ehető! A levelek mérgező vegyületeket tartalmaznak, ezeket tehát semmiképpen ne használjuk fel a konyhában.

4 konyhakerti noveny aprilis 01

Spárga

A kertbe telepített spárgának több évre is szüksége van, hogy kellően megerősödjön. Ezért az ültetést követő harmadik évig várjunk a betakarításával. Április közepétől legfeljebb hat héten keresztül takarítsuk be róla a kb. 15 cm hosszúra nőtt spárgasípokat. A művelethez éles kést használjunk.

4 konyhakerti noveny aprilis 02

Retek

A retek pár hét leforgása alatt készen áll a betakarításra. Ha a kifejlett gumó felső része kikandikál a talajból, már húzhatjuk is ki. De az ujjunkat a talajba dugva is körbe tudjuk tapogatni, elég kövér-e már a gumó a betakarításhoz. Ne hagyjuk túl sokáig a földben, különben fás, pudvás lesz az állaga, az íze pedig keserű. Célszerű a földből kihúzott teljes növényt a hűtőben tárolnunk. Ne feledjük, a fiatal, zsenge levelek is ehetőek, ízük kellemesen csípős. Ha a veteményesben sok a reteklevél, de kifejlett gumót nemigen találunk, ennek oka, hogy elmulasztottuk a kihajtott fiatal növények ritkítását, egyelését.

Ha többször is szeretnénk retket betakarítani, néhány hetente újravethetjük még a nyári hónapokban is.

4 konyhakerti noveny aprilis 03

Újhagyma

Az ízletes, egészséges újhagymák betakarítását megkezdhetjük, mihelyst elérik a jó ceruzavastagságot. Egyszerűen húzzunk ki a veteményesből annyit, amennyire a konyhában éppen szükségünk van. A többit fogyasztásig hagyjuk a földben.

4 konyhakerti noveny aprilis 06

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR