10 zöldség, amelyet egyből, magról is vethetünk

10 zöldség, amelyet egyből, magról is vethetünk

Ezt a 10 zöldségfélét nem szükséges palántázni, egyből elvethetjük a magjaikat a kerti ágyásba vagy az erkélyen, teraszon álló cserépbe.

A zöldségfélék helybe vetett magról való termesztése a kertművelés megkezdésének leggazdaságosabb módja. Egyes zöldségfélék esetén ez az eljárás határozottan könnyebb, mint másoknál. A listánkon szereplő növények fejlődésükhöz nem igényelnek mesterséges megvilágítást, sem melegítőpárnát; a közönséges kerti talajban is könnyen kicsíráznak.

1. Rukkola

A rukkola könnyen termeszthető, és ha minden héten vagy kéthetente újabb magokat vetünk, folyamatos utánpótlásunk lesz egész szezonban a különböző szendvicsek és saláták elkészítéséhez. Egyszerűen szórjuk le a magokat, fedjük le egy vékony réteg földdel vagy komposzttal, majd tartsuk folyamatosan nyirkosan. Körülbelül három hét múlva learathatjuk az ízletes levelek alkotta termést. 

rukkola

2. Spenót

A spenót gazdag tápanyagokban és antioxidánsokban, nyersen is tökéletes salátákhoz, megfőzve pedig számtalan étel készíthető a felhasználásával. Ráadásul a termesztése is egyszerű. A spenótot napos-félárnyékos helyre ültessük és öntözzük rendszeresen. Célszerű lehet kéthetente halemulzióval trágyázni. A legjobb, ha a spenótot fiatalon takarítjuk be, amikor a levelei körülbelül 5-7 cm hosszúak. A salátához hasonlóan néhány hetente vessünk el újabb magokat.

3. Cukkini

A cukkini nevelését a lakásban is megkezdhetjük, de miért is tennénk? Ez a bőven termő növény nagyon jól csírázásnak indul a szabadban is, amint a talaj egy kicsit felmelegszik. Közvetlenül az utolsó fagyok elmúltával helybe vethetjük a magjait. A magok körülbelül tíz napon belül kicsíráznak. Bár jellemzően nagyon könnyen gondozható növény, időnként fejfájást is okozhat a hobbikertészeknek. Esetenként ugyanis különböző kártevők támadhatják meg, ami miatt a növény indás szárai látszólag minden ok nélkül elhalnak. A másik nagyobb gondot a lisztharmat okozhatja, amelyet könnyebb kezelni még a kialakulása kezdeti szakaszában.

4. Retek

A retek kiváló saláta-alapanyag és elmaradhatatlan a különböző zöldségtálakról is. Vessük el a magjait bármikor, amikor a talaj már megművelhető. Ügyeljünk a megfelelő mennyiségű öntözővízre, mivel az elégtelen öntözés miatt a retek rostossá, fássá válhat. A retek zöldje is ehető. A körülbelül 5 cm hosszú, learatott levelek enyhén csípős ízt kölcsönöznek a salátáknak és szendvicseknek. A retket termeszthetjük hagyományos kiskertben, de konténeres zöldségként is.

5. Kelkáposzta

Bár a kelkáposztát általában hideg időjárást kedvelő haszonnövényként tartják számon, sikeresen termeszthetjük a nyári hónapokban is úgy, hogy a legnagyobb leveleit rendszeresen leszüreteljük. A fiatal levelek nagyon finomak nyersen salátákban, a kifejlett leveleket pedig a spenóthoz hasonlóan fogyasszuk megfőzve, főzelékekhez, levesekhez felhasználva.

6. Cékla

A céklát termeszthetjük mind a gyökeréért, mind pedig a zöldjéért, ami szintén ehető. Nagyon ízletes salátákban; a különleges ízhatás kedvéért más bébizöldekkel is keverhetjük. A céklát laza talajban termesszük és gondoskodjunk a talaj folyamatos nyirkosan tartásáról. Ha hagyjuk, hogy a cékla földje kiszáradjon, a gyökere fássá válhat. A cékla magjait tavasszal vessük el, amikor a talaj már megművelhető. Körülbelül kéthetente vessünk újabb és újabb magokat az egész szezon ideje alatt. Amikor a zöldje már pár cm magasra nőtt, szükség lesz a palánták ritkítására úgy, hogy egy-egy növényke körülbelül 5 cm távolságra legyen a többitől.

7. Mángold

A mángold szintén azok közé a zöldségfélék közé tartozik, amelyek akár egész nyáron át termeszthetők. Egyes fajták éppen olyan szépek, mint amilyen ízletesek. A mángold konténerekben ugyanúgy nevelhető, mint a hagyományos kiskerti veteményesben. Fogyaszthatjuk a spenóthoz hasonlóan párolva, a szárait pedig akár nyersen is a zellerszárhoz hasonlóan. Számos ételben a zeller helyettesítőjeként használható. Tartsuk a földjét nedvesen, a külső szárait pedig rendszeresen takarítsuk be, hogy a növény egész nyáron át további hajtásokat hozzon.

Mángold

8. Bab

Döntsünk akár a karósbab, akár a bokorbab mellett, mindkettő termesztése gyerekjáték. A babszemeket akkor ültessük el, miután a talaj már felmelegedett. A karósbab ültetőtávolsága körülbelül 15 cm, míg a bokorbabot körülbelül 8-10 cm-re ültessük egymástól. A karósbab termesztéséhez szükségünk lesz futtatókra is, mivel a növény 180 cm magasra vagy még ennél is magasabbra nőhet. Gondoskodjunk a rendszeres öntözéséről, és szüreteljük le a babhüvelyeket, amikor azok még vékonyak és zsengék. Mind a karósbab, mind a bokorbab bőven terem, így az is megeshet, hogy több babunk lesz, mint amennyit el tudunk fogyasztani. Szerencsére a bab remekül lefagyasztható!

9. Borsó

A borsónak hűvös időjárásra van szüksége ahhoz, hogy jól fejlődjön, ez a tulajdonsága pedig ideális tavaszi, illetve őszi betakarítású növénnyé teszi. Bármilyen fajtát is válasszunk, alapvető igényeikben mind hasonlóak: enyhe idő, teljes napfény, futtatórács vagy egyéb támaszték, valamint egyenletes nedvesség. Ültessük el a babszemeket tavasszal, amikor a talaj már megművelhető, illetve ősszel körülbelül nyolc héttel az első fagyos napok beállta előtt.

10. Uborka

Az uborkamagokat tavasszal vessük el, miután a talaj már felengedett. Választhatunk bokros vagy indás növekedésű, csemege vagy kovászolni való fajtát. Az indás növekedésűhöz szükségünk lesz futtatókra. Az uborka sok öntözést igényel; ha hagyjuk kiszáradni, gyakran keserű lesz a termés. Egyes fajták kiválóan nevelhetők konténerekben.

Vetőmagok a webshopban >>

 

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR