Árnyliliom a kertben: így gondoskodjunk róla!

 Árnyliliom a kertben: így gondoskodjunk róla!

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az árnyliliom a kertészek egyik örök nagy kedvence.

Ez nem is csoda, hiszen tetszetős, dús lombja és viszonylag igénytelen természete a kevés karbantartást igénylő kertek ideális növényévé teszi. Ez a Kelet-Ázsiában őshonos, pompás évelő az 1700-as években került át Európába, napjainkban pedig már több mint 2500 nemesített fajtája létezik. A különböző fajták igen nagy változatosságot mutatnak a levélzet színét, alakját, mintázatát, méretét, illetve textúráját illetően, olyannyira, hogy akár egy egész kertet beültethetünk velük. Bár a gondozása nem bonyolult, érdemes a növényt és az igényeit közelebbről is megismernünk azért, hogy a lehető legszebb látványt nyújtsa a kertünkben.

arnyliliom 01

Hová és hogyan ültessük el az árnyliliomot?

Habár az árnyliliomról jobbára úgy hírlik, hogy az árnyékos fekvést kedveli, a különböző fajták fényigénye meglehetősen eltér. Az árnyliliom gondozásának sikere részben a levelei színétől függ: ezek a zöld szinte minden árnyalatában pompáznak, a nagyon sötét, kékeszöldtől kezdve a lime-zöldön keresztül egészen a krémfehérig.

A fő szabály, amelyet érdemes követnünk tehát az árnyliliom helyének kiválasztásával és gondozásával kapcsolatban, hogy minél világosabb a lombjának a színe, annál több napfényt visel el. A sötétebb zöld lomb például közepesen ányékos helyen tartja meg legjobban a színét. A csíkos levelű fajtáknak rendszerint több napfényre van szükségük ahhoz, hogy fehér vagy aranyszínű csíkjaik érvényesülni tudjanak. Mindent összevetne ne feledjük, hogy gyakorlatilag az összes fajta igényel valamennyi árnyékot és csak elvétve akad köztük olyan, amelyik az erősen tűző, közvetlen napfényben érzi jól magát. A fajták zöme négy-nyolc év alatt éri el a legnagyobb, kifejlett méretét.

arnyliliom 03

Ha kedvezni szeretnénk az árnyliliomnak, tápdús, szerves anyagokban gazdag, enyhén savas pH-értékű vagy semleges kémhatású talajba ültessük. Körülbelül 30 cm mély és ugyanilyen széles ültetőgödröt ássunk, az ültetési távolság meghatározásakor pedig vegyük számba, mekkora lesz a növény végleges mérete. A megfelelően előkészített talaj és a kellő nagyságú ültetőgödör elősegíti a növény meggyökeresedését és horizontális terjedését.

Az árnyliliom szinte trópusi megjelenése ne tévesszen meg senkit: a már jól meggyökeresedett növény igen strapabíró, télálló és a legkülönbözőbb talajviszonyokat is évekig jól tolerálja.

arnyliliom 04

Az árnyliliom gondozása során az egyik legfontosabb tényező a vízelvezetés. A vegetációs időszakon kívül a szunnyadó növényre leselkedő legnagyobb veszély, hogy a gyöktörzse rothadásnak indul. Ezért lényeges a jó vízelvezetésű talaj. A frissen elültetett növény földjét tartsuk nyirkosan, viszont ne legyen soha vizenyős. A meggyökeresedett példányok ellenállóak a szélsőséges környezeti feltételekkel szemben is, és a nyári aszályos időszakokat is sikeresen átvészelik.

arnyliliom 05

Hasznos tippek az árnyliliom gondozásához

A meggyökeresedett árnylilion gondozása egyszerűnek mondható. Hogy a növény egészséges maradjon, minden tavasszal juttassunk ki univerzális kerti műtrágyát. Kiegészítő, nyári trágyázás is szóba jöhet, bár nem létfontosságú. Ügyeljünk arra, hogy a granulált műtrágyából ne kerüljön a növény leveleire.

Elmondhatjuk, hogy a gyöktörzs és a lomb esetleges rothadásán kívül más gyakori betegség nem fenyegeti a növényt. Ha a lakóhelyünk környékén őzek és egyéb kisebb vadak is előfordulnak, az árnyliliom köré ültessünk nárciszt, amely segít távol tartani a fiatal, zsenge hajtásoktól a nemkívánatos vendégeket.

arnyliliom 06

Az árnyliliom növekedése során a csigák kártétele okozhat még problémát. A házas és meztelencsigák csúf lyukakat rágnak a leveleken. A növény töve köré szórt kevéske homok segít távol tartani a bosszantó kártevőket.

Az árnyliliom minden kertet gyönyörűen díszít tehát és szépen beilleszthetó a legtöbb környezetbe. Ha ismerjük a gondozásával kapcsolatos legfőbb tudnivalókat és alkalmazzuk is azokat, hosszú éveken keresztül fog örömet okozni a látványa.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR