Az 5 legfontosabb növény, amely eleséget biztosít a madaraknak télen a kertben

Az 5 legfontosabb növény, amely eleséget biztosít a madaraknak télen a kertben

Terített büféasztal.

Ha télen szeretnénk a madárkákat a kertünkbe invitálni, azt nem csak a madáretető feltöltésével érhetjük el, de azzal is, hogy tápláló magvakat adó növényeket ültetünk. Nézzük, melyek a legfontosabb madárcsalogatók!

Napraforgó: igazi paradicsom az éhes csőröknek

Nyáron is kedveljük, hatalmas tányérjai nem csak szépségesek, de nektárt biztosítanak a rovarok számára is. Ősszel és télen pedig a madárkák örülnek a finom ételnek. Óriási, akár 30 cm átmérőjű kerek fejei olyanok, mint egy büféasztal, különösen a szárnyas vendégek számára.

Ha száraz klímájú területen élünk, akkor egyszerűen hagyhatjuk megszáradni a növényt, miután elvirágzott. Viszont, ha esők várhatóak, akkor jobb, ha levágjuk a fejet és úgy hagyjuk megszáradni egy védett helyen. Mindkét esetben érdemes a fejre légáteresztő finom gyapjúzsákot tenni – ez összegyűjti a kipergett magvakat, így semmi sem vész kárba.

madareleseg ot noveny 02

Bókoló disznóparéj (csüngő amaránt)

A müzlikből és gabonapelyhekből már ismerősek lehetnek azok a kicsi magocskák, amelyek a lecsüngő, hosszú virágfüzéreken képződnek. Ezek a kis magok szeptembertől október közepéig érnek. Ezután hagyhatjuk a növényen, vagy levághatjuk és megszáríthatjuk azokat. Novemberben aztán egy kis extra finomságként kiakaszthatjuk a madaraknak.

madareleseg ot noveny 03

Különféle bogáncsok

Akinek természetes kertje van, többféle bogáncsot ültethet bele. Ezek nem csak szép virágzatukkal díszítenek, de népszerűek lesznek az énekesmadárkák, így például a süvöltők körében.

A szelíd csorbóka vagy a szúrós csorbóka száraz helyen is jól érzik magukat, így akár egy sziklakertben is. A mezei csorbóka és más fajok, például a szamárkenyér vagy a közönséges aszat is hoznak olyan magokat, amelyek finom csemegék a szárnyasok számára. A legtöbb bogáncsféle augusztustól októberig érleli magvait, ezután az ágyásban hagyhatjuk, vagy levághatjuk és madáreleségnek megszáríthatjuk őket. Ráadásul ezek a növények a téli, kopár kertet is díszíthetik látványos megjelenésükkel.

madareleseg ot noveny 04

Hajdina: nem csak az embernek eleség

A hajdina, mely gluténmentes lisztet ad, nem csak az ember számára táplálék, de a madárkák részére is. Az énekesmadarak szeretik a keserűfűfélék családjába tartozó növény magvait. Május végén-június elején közvetlenül szabadföldbe vethető, az aratás szeptemberben kezdődik. Amikor a szemeknek kb. ¾-e megkeményedik, elkezdhető a betakarítás. Szárításkor ügyeljünk arra, hogy forgassuk rendszeresen a szemeket, viszonylag sok nedvességet tartalmaznak, ezért penészedhetnek.

madareleseg ot noveny 05

A mindenttudó körömvirág

A körömvirág régóta ismert gyógynövény, krémekben, kenőcsökben is gyakran találkozhatunk vele. A kertben júniustól októberig virítanak élénk színű virágai. Termése a kaszat, amit szeretnek a madarak kicsipegetni, így hagyhatjuk megszáradni a kertben, vagy levághatjuk és úgy száríthatjuk ki a virágzatokat.

madareleseg ot noveny 06

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR