Az 5 leggyakoribb tévhit a kullancsokkal kapcsolatban

Az 5 leggyakoribb tévhit a kullancsokkal kapcsolatban

Felejtsük el az olajat!

A kullancsokkal nem csak erdőkön-mezőkön találkozhatunk, de bizony a kertünkben is! A kellemetlen betegségeket terjesztő vérszívókkal kapcsolatban még mindig sok tévhit kering a köztudatban.

Fussuk át a leggyakoribbakat és oszlassuk el a félreértéseket!

1. tévhit – Csak az erdőben szedhetünk össze kullancsot

Sajnos nem. Tanulmányok bizonyítják, hogy egyre több kullancs van a kertekben is! A rovarokat akár a háziállatok vagy a kertbe betévedő vadállatok is behurcolhatják.

kullancs ot tevhit 02

2. tévhit – A vérszívók csak nyáron aktívak

Ez sem igaz. Már 7°C körül felébrednek a kullancsok, ezért tavasszal és ősszel is ugyanúgy számíthatunk rájuk! A nyár a legproblémásabb, mert a magas hőmérséklet és megnövekedett páratartalom miatt ilyenkor a legaktívabbak az apró állatok.

kullancs ot tevhit 03

3. tévhit – Különböző szerekkel tökéletesen védekezhetünk ellenük

Csak részben igaz. A riasztók, repellensek csak egy rövid ideig hatékonyak. A hatékonyságot növelhetjük, ha a kullancsriasztók mellett megfelelő ruházatot viselünk és beoltatjuk magunkat az egyik legveszélyesebb, kullancs által hurcolt betegség, az encephalitis ellen (sajnos nincs minden ellen oltás). Fontos, hogy a veszélyeztetett területeken hosszú nadrágot vegyünk, a nadrágszárat lehetőleg tűrjük a zokniba. Minél kevesebb bőrfelület maradjon szabadon.

kullancs ot tevhit 04

4. tévhit – A kullancskiszedés helyes módja a csavargatás

Ez nem igaz! Sajnos épp ellenkezőleg: minél többet csavargatjuk a kullancsot, annál több kórokozót köpköd a szervezetünkbe közben. A legjobb, ha olyan csipeszt, kullancskiszedő kanalat használunk, ami a lehető legkevesebbet nyomkodja az állat testét, és a fejhez legközelebb megfogva kihúzzuk azt a bőrből (nem baj, ha beszakad a feje).

kullancs ot tevhit 05

5. tévhit – A kullancsot ragasztóval vagy olajjal lehet megfojtani

Nagyon rossz módszer! Még inkább megnöveli a fertőzés kockázatát, ha kivétel előtt egy darabig fuldoklik a kullancs és közben mindenfélét a véráramba juttat.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR