Ősi élelmiszernövény.
A disznóparéj vagy amaránt néven ismert nemzetségbe mintegy 100 faj tartozik. A világ számos részén elterjedt, a legtöbb faj Amerikában őshonos, onnan került Európába.
Dél-Amerika trópusi és szubtrópusi régiójában a növényt már 3000 éve is termesztették, mint élelmiszer ismert volt. Az inkák és az aztékok is fogyasztották. A magok fontos ásványi anyagokat tartalmaznak és fehérjében is gazdagok. Emellett bőségesen találunk bennük omega-3 zsírsavakat, C-vitamint, E-vitamint is, vas- és kalciumtartalma pedig kiemelkedő.
A magokat levesekbe, müzlibe, pékáruba tehetjük. Puffasztott formában keverhetjük például joghurtba, kellemes mogyorós ízük van.
Kertekbe dísznövényként a bókoló, a bíbor és a piros disznóparéjt ültetik. A magvetést márciusban érdemes az ablakpárkányon kezdeni, 15 és 18 ℃ közötti hőmérsékletet igényel. Április végétől akár már a szabadföldön is elvethetjük a magokat, napos területre. Fajtól és fajtától függően akár 2,5 m magasra is megnőhet a disznóparéj.