Ápolási tippek egész évre: így gondozd az amarilliszt!

Ápolási tippek egész évre: így gondozd az amarilliszt!

Hatalmas virágok.

Az amarillisz egyike a legnépszerűbb szobanövényeknek, sok lakásban és kertben találkozhatunk vele. Speciális ápolást igényel ez a szubtrópusi hagymás növény, de ha értőn gondozzuk, az év végén csodálatos virágaival ajándékoz meg miket.

amarillisz egesz evben 02

Amikor az amarilliszről beszélünk, sok esetben inkább a lovagcsillagra (Hippeastrum vittatum)  gondolunk. Ez azonban botanikailag nem helyes, noha mindkét növény az amarilliszfélék családjába tartozik. Carl von Linné  svéd botanikus volt az, aki a Dél-Amerikából származó lovagcsillagot és az Afrikában őshonos hölgyliliomokat (Amaryllis belladonna, ezek a valódi amarilliszok!) az amarilliszfélék közé sorolta. A lovagcsillag azonban később a Hippeastrum  nemzetségbe került.

Általánosságban elmondható, hogy a megfelelően tartott amarilliszek 3-4 hosszú virágszárat fejlesztenek, ezen hozzák hatalmas, különböző színekben és mintákban pompázó virágaikat. A legtöbb növény télen virágzik néhány hétig, gyakran egészen márciusig. Ne feledjük, hogy a szépséges növénynek minden része mérgező!

amarillisz egesz evben 03

December és február között ajánlatos az amarillisz hagymát műanyag vagy agyagcserépbe ültetni. A hagymát kb. félig kell talajjal fedni, ajánlott pl. virág- vagy kaktuszföldet használni. Ültetés után alaposan be kell öntözni. A következő öntözés akkor történjen, amikor már a virágbimbó látható. Ügyeljünk arra, hogy a vízben álló, vizes hagymák könnyen berohadhatnak.

Az első virágok általában 5-8 hét elteltével jelennek meg. Ezt követően is szükséges a növény további ápolása, hiszen gyakran még egy második virágot is hoznak nyáron. Ősszel kb. két hónapos nyugalmi időszak következik, és decemberben a ciklus újraindul.

amarillisz egesz evben 05

A virágzási fázisban (december-januárban) mérsékelten kell alulról öntöznünk. Nagyon fontos, hogy a hagymák szárazak maradjanak. A növényt világos, ugyanakkor nem túl napos helyre állítsuk.

Februárban az elszáradt virágokat a szárral együtt le kell vágni. A növekedési fázisban (március-április) különösen fontos a gyakori öntözés a jó fejlődéshez. Ez idő alatt a virágunk enyhén melegebb, csendesebb helyre is átkerülhet. Májustól júliusig kissé árnyékosabb helyre kell állítanunk, de a mindennapi napfénynek nem szabad hiányoznia. Ezenfelül 1-2 hetente folyékony tápoldattal kezelhetjük, hogy a hagymában megindulhasson az új virágok képződése.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR