Az ernyős madártej gyönyörű, de mérgező

Az ernyős madártej gyönyörű, de mérgező

Betlehem csillagának is nevezik és mint a legtöbb gyógyszer, túlfogyasztva erősen mérgező.

A növényvilág egyik ékessége és egyben érdekessége is az ernyős sárma (Ornithogalum umbellatum), vagy más néven Betlehem csillaga. Többféle elnevezése ismert még, így van, aki kígyóvirágként ismeri, van, aki ernyős madártejnek, vagy akár a vigasz virágának.

Gondolták volna, hogy ez a rengeteg elnevezés egyáltalán nem véletlen? A növény sokfélesége miatt ez a sok elnevezés teljesen megmagyarázható. A növényvilágban viszonylag kevés olyan virágzó növény van, ahol hatágú maga a virág. Ha a betlehemi csillagot nézzük, akkor nagyon hasonló a virág formájához. A templomok rózsaablakának mintázata is kísértetiesen hasonlít az ornitogallumra. Botanikai besorolását tekintve is a csillagvirágúak alcsaládjába tartozik.

Ha jobban utánanézünk az interneten, akkor még természetesen számos elnevezése ismert: kakastej, úri madártej, zöld csík és még sorolhatnánk. Miért pont zöld csík vagy kígyóvirág? A bimbók még csukott állapotukban zöld-fehér csíkosak, és hasonlítanak a kígyók fejére. A csillag alakú, tejfehér, aktinomorf virágok sátorozó fürtben nyílnak 6-20-asával, a lepellevelek kívül zöld csíkosak. A virágok mellett a levelek is vékonyak, hosszúkásak.

ernyos madartej mergezo 01

Latin nevének eredete is habitusára utal: ernyős madártej, mert ernyőszerűen álló virágai jellegzetességük, illetve ernyőszerű sárga porzói is erre az elnevezésre utalnak.

Kakastej elnevezése inkább a tejnedv miatt említendő meg: eltörve hajtásai tejnedvesek.

Évelő, hagymás dísznövény, sziklakertekbe igen kedvelt.

Az ernyős madártej vízigényes tavasszal és a téli időszakban, nyáron viszont elég jól tűrik a szárazságot is.

Fontos megjegyzendő, hogy erősen mérgező növény. Szívre ható glikozidokat (konvallozid, konvallotoxin, rodexin, rodeyozid) tartalmaznak. A növény hatóanyagai a gyöngyvirág hatóanyagaival szinte megegyezők!

ernyos madartej mergezo 03

Ami miatt még érdekes megemlíteni ezt a sziklakerti évelőt, hogy gyógyászati célra is használják szakemberek. A Bach-virágeszenciák sorába tartozik, és a vigaszvirág elnevezés is innen származtatható, mivel a terápiában elesettség, mérhetetlen nagy bánat, sokkos állapot, pánik kezelésére is használják. Más terápiás céloknál érdemes még megjegyezni a rákterápiát, a Bach-terápiában a rákos folyamatok okozta traumák kezelésére is alkalmazzák a természetgyógyászati eljárások során.

Mérgezősége ellenére érdemes a kertben tartani, mert rendkívül látványos a virágzása idején. A természetes gyepek alkotója is lehet, előszeretettel terjeszkedik vegyes gyeptársulásokba is, ahol más évelő gyomokkal együtt szépen megél.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR