Bálint gazda szívmelengető kerti tanácsai

Bálint gazda szívmelengető kerti tanácsai

Az ország legkedvesebb kertészére emlékezünk.

A 100 évesen elhunyt Bálint György, vagy ahogyan a legtöbben ismertük, Bálint gazda fordulatokban gazdag élete során mindvégig önzetlenül, nagy örömmel, fáradhatatlan lelkesedéssel osztotta meg tapasztalatait és tudását a kertészkedés iránt érdeklődőkkel. Gyerekkorában a szülői házban kertészkedett, fiatal felnőttként saját gazdaságában. Később tanácsadóként, újságíróként, végül nyugdíjas korától kezdve az Ablak tévéműsorban hívta fel a figyelmet az aktuális kerti teendőkre. A 2000-es évek elejétől kezdve élete végéig saját honlapján, a Balintgazda.hu-n és a Hobbikert.hu kerti magazinban osztotta meg videós tanácsait a kertbarátokkal.

Mindig szívesen beszélt arról, hogyan tehetjük a környezetünket szebbé, zöldebbé, a kertünket és annak növényeit egészségesebbé, termékenyebbé. Megismerhettük gondolatait arról, mi mindent tehetünk azért, hogy a kerti munka ne robot, hanem rendszeres sikerélményt hozó hobbi, kikapcsolódás, hasznos időtöltés legyen. Szívmelengető volt hallgatni, mennyire tiszteli a természetet.

Értékes tanácsai időtállóak, nem évülnek el; az alábbi videó-összeállítással rá és ránk hagyott örökségére emlékezünk.

Magaságy 5 fő részére – de mit ültessünk bele?

Ha valaki a koránál vagy az egészségi állapotánál fogva csak nehezen tud lehajolni vagy leguggolni a kert növényeihez, a virágágyáshoz, a veteményeshez, annak sem kell lemondania a kertészkedés örömeiről. A magaságy előnyei többek között, hogy kis területen, sőt olyan helyen is megvalósítható, ahol egyébként nem lenne lehetőség a kertészkedésre. A magaságyba vetett és ültetett növények az átlagosnál gyorsabban nőnek, kevesebb növényvédelmet igényelnek, több termést hoznak.

A magaságyban úgy rendezzük a növényeket, hogy sokféle elférjen benne. Helyet kaphat többek között a paradicsom, paprika, karalábé, szamóca. A legfontosabb, hogy soha ne legyen benne kihasználatlan terület!


Kukacos a cseresznye? Védekezzünk a cseresznyelégy ellen!

Létezik a cseresznye- és meggyfa gyümölcsét károsító cseresznyelégy és nyüvei ellen hatékony megoldás, de ehhez időben kell cselekednünk. Kétféle védekezési módot is megismerhetünk a videóból:


Kertész, borász vagy virágkötő legyek Villányban?

Pár éve a villányi Teleki Zsigmond Középiskolába kísértük el Gyuri bácsit, ahol a környezetvédelemről beszélgetett az intézmény diákjaival és tanáraival. Egyetértettünk abban, hogy nagyszerű a gyakorlatot látva tanulni!


A tudás mellett gyakorlatot is ad Szentes a kertésznek

A Bartha János Kertészeti Szakképző Iskolában szintén a környezetvédelem aktuális kérdéseiről cserélt eszmét Bálint gazda a diákokkal és a pedagógusokkal. Az iskola gyakorlókertjeit is megtekinthetjük, továbbá található itt egy teljes faj- és fajtagyűjtemény is a hazai gyümölcsfákból:


Ilyen egy madárbarát kert – Bálint gazda jó példával jár elöl

Sok mindent tehetünk azért, hogy madárbarát legyen a kertünk. A madáretető és költőláda kihelyezésén túl például ültethetünk madáreleséget termő bokrokat.

 

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?