Gazdagon virágzó magastörzsű növények a balkonra vagy erkélyre

Gazdagon virágzó magastörzsű növények a balkonra vagy erkélyre

Heteken át tartó színvarázs.

A balkonon, erkélyen nagyon szépen mutatnak azok a magastörzsű növények, amelyek a megfelelő gondozás esetén akár egész nyáron gazdagon hozzák az újabb és újabb virágokat. Ezeket a növényeket a kertészetekben úgy alakítják metszéssel, hogy egy rövid, egyenes törzsön neveljenek bokros koronát (emiatt persze drágábbak ezek a növények).

A színvarázslatról a sétányrózsa (Lantana camara) gondoskodik, ernyőszerű virágzata ugyanis képes a színét változtatni. A Közép-Amerikából származó örökzöld ideális cserepes vagy dézsás növény, fajtától függően májustól októberig megörvendeztet narancs-sárga vagy rózsaszín-fehér virágokkal. Mindkét fajta nagyon mutatós és a beporzókat is vonzza, ráadásul a levelek kellemes citrusillatot árasztanak.

magastorzsu novenyek balkonra 02

magastorzsu novenyek balkonra 03

A cserjés margaréta (Argyranthemum frutescens) igazi klasszikus. A Kanári-szigeteken őshonos növény májustól októberig mindig új bimbókat hoz főként akkor, ha az elszáradt virágokat rendszeresen eltávolítjuk. Nem csak fehér, de sárga és rózsaszín virágú fajták is léteznek.

magastorzsu novenyek balkonra 04

magastorzsu novenyek balkonra 05

Az enciánbokor (Solanum rantonnetii) nagyon kedvelt és dekoratív, a fehér és kék, sárgaközepű virágok egymás mellett ülnek a növényen. Szélvédett helyet igényel, sok napsütéssel. 7 °C alatti hőmérsékleten már melegebb helyre kell költöztetni. Annak érdekében, hogy a koronája tömör és szép maradjon, a hosszúra nyúlt hajtásokat rendszeresen rövidítsük meg, metszés nélkül a kúszási ösztöne is előtör.

magastorzsu novenyek balkonra 06

A gyönyörű magastörzsű növények nem télállóak, ezért az első fagyok előtt, ősszel telelőbe kell őket költöztetni. Áprilistól kezdhetjük őket újra a szabadba szoktatni, de éjszakára a fagyok végéig ne hagyjuk kinn, vagy védjük gyapjúfóliával őket.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR