Bambuszatka: egy ázsiai faj, amely a bambuszainkon szívogat

Bambuszatka: egy ázsiai faj, amely a bambuszainkon szívogat

Bírja a fagyokat.

Valószínűleg a növényekkel teli cserepekkel együtt érkeztek Ázsiából Európába a bambuszatkák (Schizotetranychus celarius). Ezek a jól alkalmazkodó kártevők már a mi kertjeinkben is terjedhetnek.

A bambuszatka világos foltokat okoz a bambusz levelein. A kártevőt nehéz megkülönböztetni a közönséges takácsatkától, amelyek szintén fertőzi a bambuszleveleket. A takácsatkák legkésőbb a következő télen a csökkenő hőmérséklet miatt elhullanak, viszont a bambusz még a kemény fagyokat is túléli. A hideg ugyanúgy csak kissé zavarja őket, mint az örökzöld gazdanövényüket.

A bambuszatkáknál a kifejlett nőstény telel át. A rövidülő nappalokkal az anyagcseréje leáll, nyugalmi fázisba kerül, narancssárgára színeződik és felhagy a peterakással. A hideg és a fagy nem zavarja.

A bambuszatkák államban élnek, mint a hangyák. Közös lakóhelyük jól védett, gyapjas-fehér szövedékben van, a leveleken szívogatnak.

bambuszatka azsiai 02

A kártevők gyorsan szaporodnak. Három héten belül a petékből és lárvák fejlődnek, majd különféle nimfaalakokon keresztül érik el az imágó állapotot. 3-4 hétnyi életük alatt a bambuszatkák viszonylag nagy távolságokat tesznek meg a gazdanövény keresése céljából. Valószínűleg a széllel is terjednek.

Japánban az ellenük történő védekezéshez ragadozóatkákat használnak. Kontakt szerekkel nem pusztítható el az atka, mivel a fehér szövedék megvédi az állatokat a permetlével való érintkezéstől. A kereskedésekben kaphatók szisztemikus, felszívódó atkaölő szerek, amelyek a növény nedvével jutnak az állat testébe. Fontos, hogy a kezeléseket 2-3 hetente ismételjük, hogy a következő nemzedéket is elpusztítsuk.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?