Bangita, a nyílvesszők örökké egyenes fája

Bangita, a nyílvesszők örökké egyenes fája

A kánya- és ostorménbangita gyakori cserjék a természetben, fehér virággal és rücskös levelekkel.

A rejtélyesen hangzó növénynevek a kányabangita (Viburnum opulus)  és az ostorménbangita (Viburnum lantana)  a magyar növényvilág két általánosan elterjedt cserjefaját jelölik, az ország minden részén megtalálhatók, nemesített fajtáik gyakori kerti díszek.

bangita kanyabangita viragok 01
Kányabangita virágok

bangita kanyabangita viragzatok 01
Kányabangita virágzatok

A nevüket viszont nehéz megfejteni. A ’viburnum’ szó eredete állítólag ősi germán, és a vesszők hajlékonyságára utal. Ötzi, a gleccserjégbe fagyott alpesi ősünk nyílvesszői ostorménbangitából készültek, és a Kárpát-medencei kutatások szerint a honfoglaló magyaroké is. A vessző különlegessége, hogy tűz fölött kiegyenesítve, később, nedvesebb körülmények között is megtartja az egyenességét, szemben a gyermek íjak nádból készült nyílvesszejével, ami visszagörbül. A magyar név eredetileg ostornyélfa volt, csak idővel eltorzult.

bangita ostormen oldalrol 01
Ostorménfa oldalról

bangita ostormenfa viragzat 01
Ostorménfa virágzat

Sajnos a kányabangitának sincs köze a ragadozó madárhoz, bár más madarak mindkét bangita éretten lédús terméseit szívesen csipegetik. A ’kánya’ talán a szláv ’kalina’ szóból torzult a magyar népnyelvben, és eredetileg a bangitákat jelöli. A ’kalina – kalinka’ a szláv népeknél sokszor ábrázolt, verselt, megénekelt és eltáncolt szerelem-növény, de manapság leginkább egy nemzetközileg is ismert vodka neve.

bangita ostormenfa viragzatok 01
Ostorménfa virágzatok

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR