A pukkanó dudafürt meglepetést rejt

A pukkanó dudafürt meglepetést rejt

Inkább ne pukkantsunk vele, mert a védett boglárkalepke hernyója pihenhet benne, persze a dudafürt magjai mellett.

A pukkanó dudafürt tudományos neve Colutea arborescens, a pillangósvirágúak családjába tartozó fásszárú növény, közepes termetű cserje. Meszes talajú bokorerdőkben, löszpusztagyepekben fordul elő, de kertekben dísznövényként is ültetik. Páratlanul szárnyalt, üdezöld levelei, szép élénksárga pillangós virágai, és érdekes, felfújt hüvelytermései miatt biztosan felfigyelünk rá. A kezdetben még puha és zöld hüvelyek később pergamenszerűvé válnak, a belül képződő széndioxidot nem engedik megszökni, és a gáz fokozatosan feszesre fújja a hólyagokat.

pukkano dudafurt 02
Pukkanó dudafürt virágai

pukkano dudafurt 03
Pukkanó dudafürt virágai

A “duda” szállás és jármű is egyben

Ilyenkor lehetne pukkantani velük, de inkább ne tegyük, mert kiderült, hogy a dudaszerű hólyagok nem csak a bennük lévő magvakat érlelik és védik, hanem néhány ritka és védett boglárkalepke hernyóinak is menedéket adnak. Ősszel a hólyagok néha maguktól is felrepednek, és kiszórják az érett magokat. Viszont még érdekesebb, ha az erős szél tépi le a dudákat, és azok messzire repülnek, vagy a szél a talajon görgeti azokat, amíg ki nem szakadnak. Így a magvak távolra is eljuthatnak.

pukkano dudafurt 04
Pukkanó dudafürt termései

pukkano dudafurt 05
Pukkanó dudafürt termései

Csak a legerősebb méhek férnek hozzá

A dudafürt jó méhlegelő, a virágait csak erős méhek tudják kinyitni, más rovarok nehezen férnek a nektárjához. A bokrok tavasztól őszig folyamatosan virágzanak, és közben egyidejűleg a mutatós termések is fejlődnek, sőt az utóbbiak az első nagyobb szélviharig még télen is díszítenek.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR