Vörösgyűrű-som: fonható vesszői virítanak a természetben

Vörösgyűrű-som: fonható vesszői virítanak a természetben

Rokona az ehető somnak, de a vörösgyűrű-som apró fekete termései csak a madaraknak valók.

A vörösgyűrű-som (Cornus sanguinea)  a somfélék (Cornaceae)  családjába tartozó, egész Európában és a mérsékelt éghajlatú Ázsiában elterjedt cserje, amely a Mediterránban néha kisebb fává is nő. A magyar nevét én még veresgyűrű somnak tanultam, de igyekszem követni az Új Magyar Füvészkönyv elnevezéseit és írásmódját. A “Cornus” nemzetségnév eredetileg szarvat, csontkeménységű fát, ma már somot jelent, a “sanguinea” fajnév vérvöröset. A névadó a vörös őszi lombszíneződése, a vesszők téli pirossága, a gyűrű talán a vékony vesszők fűzhöz hasonló fonhatósága.

A vesszők napos oldala vörösre érik

A vörösgyűrű-som a tövéről és gyökereiről is erősen sarjad, így a bokor körül gyakran egész sarjtelep képződik, az egyéves vesszők pirosan „világítanak” a kopasz téli tájban. Közelebbről vizsgálva azért látszik, hogy csak a napos oldaluk pirosodik, ott halmozódik fel az antocián, az árnyékos fele zöldes marad, és az asszimilációban is részt vesz. A fénykedvelő cserje száraz és nedves élőhelyeken is megél, még félárnyékban is elboldogul, de az árnyékos helyeken elmarad a vörösödés és a virágzás is.

Ehető a termése, de nincs benne köszönet!

Napsütéses domboldalakon, erdőszéleken dúsan virágzik, lapos ernyőben álló fehéres virágai számunkra inkább kellemetlen illatúak, de ez érthető, hiszen rovarokat csalogatnak. Apró érdekesség a bibeszál tövén lévő gyűrűszerű diszkusz, amely a nektárt választja ki a megporzó vendégek jutalmazására. A levelek átellenesen állnak, határozói bélyegük a mindössze 3-4 oldalérpár, levélnyelük bolyhos, csatornás bemélyedéssel. A termés csak borsónyi, majdnem fekete, nagyon apró világos pöttyökkel, nyersen élvezhetetlen ízű. A hiedelemmel ellentétben nem mérgező, szegényebb időkben lekvárt és szeszt is főztek belőle, a madarak kedvelik.

Fonni lehet a vékony vesszőket

A vörösgyűrű-som vékony vesszei nagyon rugalmasak, a kosárfonó fűzhöz hasonlóan alkalmasak használati és dísztárgyak készítésére. A piros héjjal látványosabbak a fonatok, lecsupaszítva tartósabbak, vegyesen és fűzzel keverve a legszebbek. Mire minden műanyag zacskót és szatyrot kitiltanak a boltokból a környezetvédők, addigra talán újra felvirágzik a kosárfonás mestersége.

vorosgyuru som fonhato 02
Vörösgyűrű som őszi lombszíneződése

vorosgyuru som fonhato 03
Vörösgyűrű som késő őszi levele

vorosgyuru som fonhato 04
Vörösgyűrű som éves vesszeje rásimuló levélrügyekkel

vorosgyuru som fonhato 05
Vörösgyűrű som átellenes levelei

vorosgyuru som fonhato 06
Vörösgyűrű som bogernyő virágzata

vorosgyuru som fonhato 07
Vörösgyűrű som virágai vendéggel

vorosgyuru som fonhato 08
Vörösgyűrű som virágai a diszkuszokkal

vorosgyuru som fonhato 09
Vörösgyűrű som éretlen termései

vorosgyuru som fonhato 10
Vörösgyűrű som érett termései

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR