Cserszömörce a fogíny természetes gyógyítója

Cserszömörce a fogíny természetes gyógyítója

Eredetileg a karsztbokorerdők cserjéje, de dekoratív rézsűkötő dísznövényként nagyobb eséllyel találkozunk vele.

Skarlátvörös vad olajfa

A magyar botanikában is kettős nevű sárga cserszömörce (Cotinus coggygria) a száraz bokorerdők cserjetermetű, vagy kis fává magasodó, nagyon szép növénye. Mivel tősarjakkal is gyorsan terjed, ma már gyakrabban látom autóutak meredek rézsűit megkötő telepített dísznövényként, mint a karsztbokorerdőkben. A mediterrán vidékeken is honos növény tudományos neve is onnan származik, a “Cotinus” vad olajfát jelent, a “coggygria” skarlátvörös színezéket. A magyar szömörce szó eredete a nyelvészek szerint ismeretlen, de én laikusként a szumák szót sejtem benne, ami ma egy vörösre festő és savanyító keleti fűszer neve, de a növényeké is, amelyből nyerhető. Ezek a növények a szömörcék, a cser a cserszömörce magas cserzőanyag tartalmára, a sárga a virágának a színére, a vörös az őszi lombjára utal.

Bolyhos-tollas termések

A cserszömörce annyira melegigényes növény, hogy hazánknál északabbra alig fordul elő. A szárazságot is jól tűri, de a 2022-es nyár számára is megpróbáltatás volt. A hosszúnyelű levelei pergamenszerűek, kékeszöldek, őszre kárminpirosra, néha narancssárgára színeződnek. Júniusban az apró virágokhoz képest hatalmas végálló bugákban virágzik. A virágok pártája sárga, látszólag hímnősek, mert fejletlen porzók vagy bibék szinte mindig megfigyelhetők bennük, de a virágok többsége funkcionálisan egyivarú. A nagyon kevés termékenyült virágból apró egymagvú termések fejlődnek, a csészelevelek és a bibemaradványok rajtuk maradnak. A virágok nagy többsége meddő, ezeknek a kocsányai megnyúlnak, piros szőröktől bolyhos-tollas terméságazatokat alkotnak. A lomb mellett ez a bokrok ismert dísze, amely őszig megmarad. Később az erősebb szelek letörik a már száradó bugákat, és ezeket görgetve terjesztik a magvakat.

Festő növény, cserzőanyag, de leginkább fogíny gyógyszere

A cserszömörce gyökerét és fáját régebben sárga festőként, a leveleit állati bőrök cserzésére és számos gyógyászati célra használták. Mára csak a fogíny kezelése maradt általános, számos szájvíz nevében vagy összetevőiben feltűnik a cserszömörce vagy a Cotinus szó.

cserszomorce foginy gyogyitoja 02
Cserszömörce hosszúnyelű kékeszöld levelei

cserszomorce foginy gyogyitoja 03
Cserszömörce a virágzás kezdetén

cserszomorce foginy gyogyitoja 04
Cserszömörce sárga virágai

cserszomorce foginy gyogyitoja 05
Cserszömörce hosszan díszítő terméságazatai

cserszomorce foginy gyogyitoja 06
Cserszömörce látványos terméságazata

cserszomorce foginy gyogyitoja 07
Cserszömörce éredő termése és a meddők kocsányai

cserszomorce foginy gyogyitoja 08
Cserszömörce meddő virágainak kocsánykavalkádja

cserszomorce foginy gyogyitoja 09
Cserszömörce érett termése

cserszomorce foginy gyogyitoja 10
Cserszömörce őszi tűzvörös lombja

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR