Háromlaki kecskerágó mérgező terméssel

Háromlaki kecskerágó mérgező terméssel

Ahhoz képest, hogy szinte minden kertben megtalálható, meglepően sok érdekességet tartogat a gazdájának.

Miért rágja a kecskét?

Ez csak a kisunokám szóvicce, de sajnos valóban nem tudom, hogy miért hívják ezeket a növényeket kecskerágónak. Az egyetlen épeszű magyarázatom, hogy annyira rossz ízűek, olyan keserűek, hogy legfeljebb csak a kecske rágja őket. Mérgezőek is, a leveleik, a hajtásaik, a vesszeik és a kérgük is, ezért mégis azt remélem, hogy még a kecskék sem eszik.

A tudományos nevük Euonymus, ami egy görög helységnévre utal, és a szó a szokással ellentétben hímnemű, holott a latin hagyományok szerint az európai fa- és cserjefajok tudományos nevei többnyire nőneműek. A kecskerágó két faja él hazánkban a természetben, és nagyon sok a kertekben.

kecskerago csikos csikjai 01
Csíkos kecskerágó paraléces vesszői

Csíkos kecskerágó, a háromlaki növény

Az egyik honos faj a csíkos kecskerágó (Euonymus europaeus), magyar nevét a zöldes vesszőin hosszában futó négy paralécről kapta. Kis fa, vagy inkább csak cserje termetű növény, üde, nem túl száraz és nem túl meszes talajú erdőkben él. Tavasz közepén virágzik, és számomra fő érdekessége, hogy háromlaki növény, azaz vannak nővirágú egyedei, hímvirágúak és hímnősek is. Ez viszonylag ritka tulajdonság, és az előnye az idegenmegporzás nagyobb valószínűsége, ugyanis az jobb alkalmazkodóképességet eredményez az utódokban.

kecskerago csikos viragzo hajtas 01Csíkos kecskerágó virágai hangya megporzással

kecskerago csikos hangyaval 01

Bibircses kecskerágó, paraszemölcsökkel

A másik honos faj a bibircses kecskerágó (Euonymus verrucosus), vékony vesszőit sötét színű, sűrűn álló paraszemölcsök borítják. A csíkosnál is szerényebb termetű cserje több szárazságot és meszesebb talajt tűr. Kicsit korábban virágzik, és semmi különcködés, apró virágai hímnősek. Régebbi könyvekben Evonymus verrucosa, azaz ’v’ betűvel és nőnemű alakban is előfordul a tudományos neve.

kecskerago bibircses agreszlet 01
Bibircses kecskerágó paraszemölcsös vesszője

kecskerago bibircses tobb virag 01
Bibircses kecskerágó virágai

Csinos, de mérgező bogyók

Ősszel mindkét faj termései nagyon tetszetősek, ezért és a mérgezőségük miatt a gyerekekre is veszélyesek, de ezt a történetet majd az idényében folytatom. Még egy idejétmúlt apró érdekesség, hogy a kecskerágók fájából égetett faszén olyan egyenletes szerkezetű, hogy évszázadokon át használták művészi szénrajzokhoz.

kecskerago bibircses egyetlen viraga 01
Bibircses kecskerágó egyetlen virága

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR