Itthon is tartható cserépben a Buddha keze citrom, amely valószínűleg a legizgalmasabb kinézetű cédrát az egész világon.
A Buddha keze citrom vagy ujjas cédrát névvel is illetett citusféleség érdekes terméséről nevezetes, amelynek egyes gerezdjei külön-külön fejlődnek és ezáltal egy sokujjas kézre hasonlítanak. Tudományos neve Citrus medica var. sarcodactylis.
A legszokatlanabb és egyben legérdekesebb dézsás növények közé tartozik. Az átteleléshez világos, 16-18 °C-os helyet igényel; nem érzi jól magát a száraz levegőjű, félhomályos lakásokban. Túl alacsonyra süllyedő hőmérséklet, vagy nyirkos és hideg talaj esetén a növény látványosan szenved, és rendkívül érzékennyé válik a betegségekre. A gombás fertőzések hihetetlen sebességgel végezhetnek az érzékeny gyümölcsökkel.
A zöldcitromnak, koktélcitromak vagy citronátnak is nevezett cédrátokat sokan a a citrusok közös ősének tekintik. Annyi mindenesetre bizonyos, hogy az Európába behurcolt első citrusok között volt. Jellegzetes illatukról kapták a cédrát nevet. A cédrátok héjából készítik a déli országokban citronat, északon pedig sukkade néven elterjedt süteményfűszert, a következő módon: a félig érett gyümölcsöt leszüretelik, majd félbevágják. Az arányaiban apró gyümölcshúst eltávolítják, majd a külső héjat is lehámozzák. Az így kapott felezett cédrátokat körülbelül egy hónapra sós v. tengervízbe áztatják. Ezután a sót kimossák, és a gyümölcsöket hosszan, cukoroldatban főzik, majd feldarabolják és kandírozzák.
A cédrátok tiszteletre méltó méretűre is megnőhetnek!
A képeket köszönjük Ágoston Panninak, a Kertészkedők klubja tagjának!