Barkócafa: a finom almácska csak a földről ehető

Barkócafa: a finom almácska csak a földről ehető

Domb- és hegyvidékeink szárazabb tölgyeseinek elegyfája, jellegzetes levelekkel, illatos virágokkal, ehető termésekkel.

A barkóca, barkócafa vagy barkócaberkenye (Sorbus torminalis) a rózsafélék családjába tartozó, európai elterjedésű, a Kaukázusban és Észak-Afrikában még előforduló, közepesen erős növekedésű, lombhullató fa. A barkóca szó a szláv nyelvekben megtalálható, berkenyét jelent. A “Sorbus” tudományos nemzetségnév az ókor óta ugyancsak a berkenyék megnevezése, a “torminalis” fajnév a kólika elleni hatásra utal.

Ősszel a sárga és a piros között minden árnyalatban

A barkócafa a magyar erdőkben csak tíz-húsz méteresre nő, fiatalon még elviseli a magasabb fák árnyékát, de a tapasztalatom szerint csak a napfényben, a széleken és tisztásokon virágzik. A törzse és a vesszője is jellegzetesen ripacsos. A levelek egyszerűek, tagolatlanok, karéjosak, a gyéren molyhos fonák is zöld, legkésőbb őszre lekopaszodó. A karéjok a hosszú nyél közelében nagyobbak, a levélcsúcs felé kisebbednek, végül csak fogak lesznek. A sátorozó bugában hosszú kocsányokon álló fehér virágok csak lombfakadás után, április végétől nyílnak. A tenyérnyi virágzatok bódító illatúak, nagy rovar forgalommal. A termés egy, legfeljebb két centiméter átmérőjű, kezdetben zöldes, éretten barna, paraszemölcsös héjú almácska, szájat összehúzóan cseres, csak lehullva, szotyósodva ehető. Az őszi lombszíneződése különösen élénk, a sárga és a piros között minden árnyalat előfordul.

Furulya és bunkósbot a fája

A barkóca törzse feldolgozásra alkalmas, szép színezetű keményfa, valaha logarlécek és fafúvósok alapanyaga volt. A vaskosabb ágakat régen furkósbotnak használták, az előre kinézett ág vastag végét megszurkálva, egy év múlva bunkósabbra hízott. A gyümölcsét hajdanában megbecsülték, ették, befőzték, lekvárt készítettek belőle, pálinkának kifőzték, de mára ebből csak mutatóba maradt néhány hagyományos parasztudvari termék. A népi gyógyászatban táplálkozási fertőzések, emésztési problémák és hasmenés ellen használták. Dísznövényként ültetik.

barkocafa finom almacska 02
Barkócafa jellegzetesen ripacsos kérge

barkocafa finom almacska 03
Barkócafa paraszemölcsös éves vesszője

barkocafa finom almacska 04
Barkócafa palántája

barkocafa finom almacska 05
Barkócafa erdőszéli virágzó példánya

barkocafa finom almacska 06
Barkócafa fényes zöld levele

barkocafa finom almacska 07
Barkócafa levelének molyhos fonáka

barkocafa finom almacska 08
Barkócafa tenyérnyi, illatos virágzata

barkocafa finom almacska 09
Barkócafa mézillatú virágai

barkocafa finom almacska 10
Barkócafa rovarcsalogató virágai

barkocafa finom almacska 11
Barkócafa éredő termései

barkocafa finom almacska 12
Barkócafa egyik őszi lombszíne

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR