Kökény: apró szilva a természetben

Kökény: apró szilva a természetben

Az áthatolhatatlan sövénynek is alkalmas kökény finom őszi csemegével lepi meg azt, aki a kóstolással kivárja az első fagyot.

Tövises szilva

A kökény (Prunus spinosa)  kis termetű, tövises cserje, amely egész Eurázsiában elterjedt. A rózsafélék családjába tartozó apró szilva török származású magyar neve kéket jelent, a Prunus szilvafélét, a spinosa töviseset. A rendkívül zömök, sűrűn elágazó cserje rövid hajtásai tövisben végződnek. A kökény vegetatívan is szaporodik, 2-3 méter magas, és egyre szélesedő sarjtelepet képez, ami szinte áthatolhatatlan akadály embernek és állatnak is. Nagyon alkalmas szarvasmarhák legelőjének bekerítésére, megspórolható vele a villanypásztor.

Az egyik első virág tavasszal

A kökény kora tavasszal, még lombfakadás előtt virágzik, a szirmai eleinte hófehérek, a virágzás vége felé már kissé sárgás, szennyesfehérek. A húsz porzót és egyetlen bibét tartalmazó virágok sok nektárt kínálnak, rengeteg rovar nyüzsög rajtuk virágzáskor. A kemény fája és a sok apró tövise miatt a nagyobb növényevők ritkán károsítják, viszont számos lepke hernyójának fontos tápnövénye. A zuzmók is gyakran beborítják. A madarak szeretik és terjesztik a termését, a kemény csontár sértetlenül ürül ki belőlük. A kökény alkotta töviskesek védelmet nyújtanak az apró madaraknak, a tövisszúró gébicsnek nem kell messzire hurcolnia a prédáját. Az erdőszegélyektől és az utak mentéről a legelőkre terjeszkedő kökény bozótok viszont akadályozzák a haszonállatokat és a kaszálást is.

Nemcsak a gyümölcse értékes!

Az ember számára rendkívül savanyú és fanyar, viasztól hamvas gyümölcs csak az első fagyok után lesz élvezhető. A növény szinte minden része felhasználható a népi gyógyászatban, a gyümölcséből lekvárt, bort, likőrt és pálinkát főznek. A sűrű vesszeit régen sólepárláshoz, a kérgét tinta készítésére használták, a hosszabb ágaiból furkósbotot, békésebb időkben sétapálcát készítettek. A kökény hamvas kéksége és a viaszréteg nélkül majdnem fekete gyümölcshéja nálunk és a szomszédos népek dalaiban, verseiben is gyakran előfordul a sötét szemű szépségek leírásában.

kokeny apro szilva 02
Kökény hatalmas sarjtelepe teljes virágzásban

kokeny apro szilva 03
Kökény dús, lombelőző virágzása

kokeny apro szilva 04
Kökényvirágok húsz-húsz porzóval, egy-egy bibével

kokeny apro szilva 05
Kökény apró hosszúkás levelei

kokeny apro szilva 06
Kökény éredő termései

kokeny apro szilva 07
Kökény érett termései

kokeny apro szilva 08
Kökény jellegzetes sűrű rügyei

kokeny apro szilva 09
Kökény tövishegyű törpehajtásai

kokeny apro szilva 10
Kökény már dércsípte termései

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR