Barnul, csúnya, száraz: menthető még a füvem?

Barnul, csúnya, száraz: menthető még a füvem?

Elsősegély.

A nyári forróság és szárazság alaposan igénybe veszi a gyepet. Sokan ijedten látják, hogy kiégett foltok tarkítják a területet. Nincs minden veszve, a legtöbb esetben – bármennyire is lehangolóan fest – menthető a helyzet!

Minden hobbikertész zöld, életerős füvet szeretne – a barna, száradó gyep nem szép látvány. Nyáron nagyon gyorsan történhet minden: pár nap alatt úgy festhet, mintha tönkrement volna a pázsit.

A jó hír az, hogy a gyepszőnyegnek (általában) csak a felszíne száradt ki, a gyökerek kitartanak, eső esetén újra zölden, egészségesen hajtanak ki. A napkedvelő fűfélék természetüknél fogva túlélik a nyári száraz időszakokat.

fuvem barnul szaraz 02

A kiégett gyepet legelőször is be kell öntözni rendszeresen egészen addig, amíg újra zöldülni nem kezd. Ezt követi a ’wellness program’: egy adag őszi trágya (sok káliummal és kevés nitrogénnel) segíti a fű regenerálódását és felkészíti a következő télre. Érdemes ezt nyár végén, ősszel elvégezni.

Kb. 14 nappal a trágyázás után meglazíthatjuk a gyepet, hogy eltávolítsuk a filcesedett, barnult rétegeket. A műveletet követően nagy, üres foltok maradhatnak a gyepben, ezekbe érdemes fűmagot vetnünk (szárazság esetén mindenképp öntözzük a vetést). A fű még tél előtt kicsírázik és megerősödik.

A fűmag kiválasztásakor ajánlott a szárazságtűrő keverék mellett dönteni. A tudományos kutatások szerint azok a mixek, amelyek nagy arányban tartalmaznak juhcsenkesz és nádképű csenkesz magokat, gyorsabban regenerálódnak.

Ahhoz, hogy a zöld szőnyeg tartós legyen, meg kell akadályozni, hogy a gyepet túl gyakran érje szárazságstressz. Számos nemkívánatos gyom, például a pitypang jobban megbirkózik az aszállyal, mivel mélyebb gyökeret képes fejleszteni. Ezért rendszeresen locsoljuk a füvet, leginkább a reggeli vagy esti órákban, hogy elkerüljük a napon történő kiégését. Inkább kevesebbet, de intenzívebben öntözzük, mint többször kis adagban. Ennek eredményeként mélyebb gyökereket fejleszt és jobban tűri majd a szárazságot.

A fű nyírásához pedig ne napsütötte déli órát válasszunk, mert így tud legkönnyebben kiégni a gyepünk!

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?