Így lesz cukkini-cunamid: 9 remek és 2 rossz társnövény a zöldség számára

Így lesz cukkini-cunamid: 9 remek és 2 rossz társnövény a zöldség számára

Szomszédolás a veteményesben.

Szorítsunk helyet a cukkininek a kertben, megfelelő körülmények mellett ugyanis gazdagon hozza a terméseit, amelyeket változatosan felhasználhatunk. Az íze enyhe, ezért a sütemény tésztájába éppúgy kerülhet, mint főzelékbe vagy levesbe.

A cukkini termesztése egyszerű, ami még több sikerrel kecsegtet, ha a megfelelő társnövényekkel együtt neveljük. A jó szomszéd odavonzza a beporzókat, tápanyaggal gazdagítja a talajt és elűzi a kártevőket. Mutatunk 10 kiváló szomszédot és kettő olyat is, amelyet véletlenül se termesszünk együtt a cukkinivel.

cukkini cunami tarsnoveny 02

A jó szomszédok:

1. Kukorica

Az egyik legrégebb óta ismert társnövénye a cukkininek a kukorica. Már Észak-Amerika bennszülöttei is több mint 3500 évvel ezelőtt tudták, hogy ezt a két növényt érdemes egymás mellé ültetni. Gyakorlatilag bármelyik tökfélét jól kiegészíti a kukorica, hiszen hasonlóak az igényeik. Mindketten meghálálják a bőséges napsütést, öntözést és a sok tápanyagot. A cukkini nagy levelei árnyékolják a talajt és így nem tudnak a gazok előtörni, ugyanakkor megtartják a föld nedvességét is.

2. Bab

Elsősorban a kúszó zöldbab javasolható, amely akár a kukoricaszárakra is felfuttatható. A bab a gyökerekben élő gümők segítségével megköti a levegő nitrogénjét, ezzel növelve a talaj termékenységét.

3. Borsó

A babhoz hasonlóan a borsó is megköti a nitrogént és így javítja a talaj termékenységét. A hűvösebb időt kedvelő borsó már 10°C talajhőmérséklet felett termeszthető, érdemes tavasszal-kora nyáron vetni, amikor a cukkininövények még kicsik. Ideális esetben már leszüreteljük a borsót, mire a cukkininek több helyre lesz szüksége.

cukkini cunami tarsnoveny 03

4. Borágó

Ha csak virágzik a cukkinink, de nem terem, elképzelhető, hogy kevés a beporzó rovar a kertünkben. A borágó odavonzza a beporzókat, ehető kékeslila virágai kitűnő méhlegelőt biztosítanak. A borágó júniustól augusztusig bontja szirmait, csillag alakú virágai mellett a levelei is illatosak.

5. Sarkantyúka

A sarkantyúka is a beporzók kedvence, nagy, látványos, piros, narancs, sárga virágai szépen díszítik a kertet is. Egész szezonban ontja a virágokat, tavasztól késő őszig, és odacsalogatja a méheket, pillangókat. Csalinövény is egyben a levéltetvek, földibolhák számára.

cukkini cunami tarsnoveny 04

6. Kisvirágú büdöske

Az organikus polikultúrás kertészkedés egyik jokere, az egészséges kerti ökoszisztéma nélkülözhetetlen növénye. Nem csak a méheket, lepkéket csalogatja a kertbe, de a kártevőket tizedelő más rovarokat is, például a katicákat. A csigák és meztelencsigák csalinövénye is, de még a nematódák elleni védekezéshez is ajánlják. Színes virágai júniustól a fagyokig díszítik a kertet.

7. Kapor

A kapor aromás fűszernövény, amely akár 80-90 cm magasra is megnőhet a szezon végére. A kellemes illat odavonzza a darazsakat, katicákat, méheket, pillangókat, ugyanakkor segít a takácsatkák, levéltetvek távoltartásában is.

cukkini cunami tarsnoveny 05

8. Illatos macskamenta

Az ehető fűszernövény mentás ízű, gyakori összetevője például a gyógyteáknak, amelyeket torokgyulladás, alvási nehézségek, szorongás esetén kortyolgatunk. Csomókban növő, szétterülő habitusú növény. Májustól szeptemberig virágzik, kis fehér és lila virágai táplálékot jelentenek a méheknek. A veteményes, zöldségágyás szélére ültetett macskamenta távoltartja a hangyákat, levéltetveket, sőt akár a rágcsálókat is.

9. Metélőhagyma

Az illatos levelek, hagymás íz és aroma nem csak ránk hat, de elriasztja például a levéltetveket is. A lila virágok több katicát, darazsat, hasznos rovart csalogatnak hozzánk.

cukkini cunami tarsnoveny 06

Az alábbi 2 növény viszont rossz szomszédságot jelent, kerüljük a cukkinivel való társításukat:

1. Burgonya

Nem jön ki jól a tökfélékkel, mivel mindkét növény magas tápanyagigényű, ezért konkurenciát jelentenek egymásnak. A nedves, meleg szezonban pedig megnő a gombabetegségek fertőzésének veszélye, ami mindkét növényt érinti, az egymás mellett termesztés csak fokozza a betegségek terjedését.

2. Sütőtök

A sütőtököt sem ajánlott a cukkini mellé tenni, ugyanis nagyon hasonló igényekkel és terjeszkedéssel rendelkeznek, ezért elnyomják, megfojtják egymást. A sütőtök ráadásul agresszívebb, könnyen ő lehet a nyertes a helyért, vízért, tápanyagért folyó csatározásban. Ha túl közel kerülnek egymáshoz, akkor a keresztbeporzás miatt megváltozhat a termések íze és megjelenése is.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR